Situații neprevăzute cu care orice proprietar de mașină se poate confrunta (P)

11 mart. 2021
40 afișări
Situații neprevăzute cu care orice proprietar de mașină se poate confrunta (P)

La fel ca mulți dintre noi, probabil că și tu ți-ai dorit, încă din copilărie, să ai propria ta mașină. Pe lângă avantajele pe care un automobil ți le oferă, ca proprietar, vei observa că acest bun va deschide calea unui număr însemnat de situații neprevăzute, unele produse din cauza ta, iar altele din cauza unor factori pe care nu îi poți controla.

Indiferent de cauza acestora, este necesar să iei în calcul că drumurile tale nu vor fi întotdeauna lipsite de evenimente și că, în anumite momente, te vei lovi de situații cărora trebuie să le găsești o rezolvare.

În cele ce urmează îți vom vorbi despre principalele evenimente neprevăzute cu care orice proprietar de mașină se poate confrunta, mai devreme sau mai târziu, și îți vom prezenta metodele standard prin care pot fi depășite.

O defecțiune apărută pe drum

Cu toate că cele mai multe dintre defecțiunile cu care o mașină s-ar putea confrunta pot fi depistate în avans, atunci când automobilul răspunde diferit la comenzi sau nu mai oferă aceeași performanță, există situații în care defecțiunea este una bruscă și se produce chiar atunci când ești în mișcare.

Cu toate că expresia „am rămas cu mașina în drum” este mai puțin auzită la proprietarii unor modele mai noi de mașini, evenimente neprevăzute, precum o curea de distribuție ruptă sau o problemă la cutia de viteze, te pot împiedica să-ți mai continui drumul și să aștepți până când cineva te va remorca, pentru a putea duce mașina la reparat.

Totuși, având în vedere că serviciile de tractări pot fi costisitoare, iar disponibilitatea lor este una limitată, în special la orele târzii, o asigurare de asistenta rutiera se poate dovedi o metodă mai ieftină, facilă și rapidă prin care să-ți fie asigurată atât remorcarea mașinii către un service auto, cât și transportul tău.

Mașina nu pornește

În diminețile friguroase, după o perioadă lungă în care nu a fost folosită sau, aparent, fără vreun motiv anume, este posibil ca mașina să nu pornească. Cu toate că situația este mai puțin alarmantă decât cea în care mașina se oprește în timpul mersului, problema este destul de serioasă și trebuie rezolvată rapid.

Dacă ai o mașină cu motor diesel, ar trebui să știi că atunci când temperaturile scad sub -10 grade Celsius, este posibil ca motorina să înghețe sau să se depună un strat de gheață pe filtrul de motorină. În această situație, nu rămâne decât să încerci să repornești mașina astfel încât gheața să se topească sau să aștepți până când vremea se va încălzi.

Pentru celelalte cazuri în care mașina refuză să pornească, este indicat să te asiguri că nu există cabluri sau furtunuri deconectate, că bateria este încărcată sau că sistemul de aprindere funcționează corespunzător. În cazul în care nu ai cunoștințele necesare pentru a efectua aceste operațiuni sau problema pare a fi alta, nu rămâne decât să găsești o soluție pentru a duce mașina la service.

Ai fost implicat într-o tamponare ușoară

O ușoară tamponare în trafic este un eveniment cu care orice șofer, indiferent de gradul său de experiență, se poate confrunta la un moment dat, din vina sa sau a altui participant la trafic. În cazul în care te confrunți cu un astfel de eveniment, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să cobori din mașină pentru a verifica dacă există victime.

În cazul în care accidentul a fost unul minor sau persoanele din cealaltă mașină îți confirmă că sunt în regulă, va trebui să verifici locul în care mașina a fost lovită și să apreciezi cât de grave sunt daunele. Dacă în tamponare au fost implicate doar două mașini, legea îți permite să rezolvi situația fără a mai implica poliția, prin completarea unei constatări amiabile semnate de ambii șoferi, în care este descrisă, cu exactitate, conjunctura în care s-a petrecut evenimentul și cine este vinovat de producerea sa. Documentul se depune la firma la care șoferul vinovat are asigurarea RCA, urmând ca reparația pe care vehiculul șoferului nevinovat o presupune să fie decontată de asigurator.

Ca proprietar de autovehicul, este important să accepți că în anumite momente te vei confrunta și cu situații neprevăzute și să găsești modalități eficiente prin care să fii pregătit pentru eventualitatea în care se petrec.

Sursă foto: Shutterstock

Cookies