Situație meteo din lac în puț azi în București: codul galben de vijelii tocmai a devenit portocaliu. ANM anunță o după-amiază cu ploi, vânt și grindină, dar și caniculă

02 iul. 2024
8412 afișări
Situație meteo din lac în puț azi în București: codul galben de vijelii tocmai a devenit portocaliu. ANM anunță o după-amiază cu ploi, vânt și grindină, dar și caniculă
Situație meteo din lac în puț azi în București: codul galben de vijelii tocmai a devenit portocaliu. ANM anunță o după-amiază cu ploi, vânt și grindină, dar și caniculă | Sursă foto: INQUAM Photos/George Calin

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) vine cu o veste foarte proastă pentru cei aveau în plan să vadă meciul dintre România și Olanda în aer liber: codul galben de vijelii a devenit portocaliu. Astfel că, în această după-amiază, pe lângă temperaturile ridicate, vom avea parte și de ploi torențiale din Capitală.

Codul galben de vijelii a devenit portocaliu, anunță ANM

Cu puțin timp în urmă, ANM a revenit cu o actualizare în ceea ce privește vremea de astăzi din Capitală. Mai precis, meteorologii ne anunță că am trecut de la cod galben, la cod portocaliu de vreme nu tocmai bună.

Avertizare emisă este valabilă în intervalul 2 iulie , ora 10:00 – 3 iulie , ora 10:00, iar fenomenele vizate sunt: instabilitate atmosferică accentuată.

Zone afectate sunt Oltenia, mai parte din Transilvania și Muntenia, jumătatea nordică a Moldovei și Banat și Maramureș, local.

Vor fi perioade cu averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, cu viteze la rafală în general de 70…90 km/h, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1…3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50…70 l/mp.

Iată harta publicată pe site-ul ANM:

Harta codurilor emise de meteorologi
Harta codurilor emise de meteorologi | Sursă foto: ANM

Prognoza specială pentru Capitală

Chiar dacă vremea de strică și suporterii nu vor mai putea să iasă prin centrul orașului pentru a urmări meciul dintre România și Olanda, nu vom scăpa de caniculă. Astfel că, bucureștenii trebuie să ia umbrelele cu ei când pleacă de acasă, dar să se îmbrace subțire pentru că temperaturile vor fi ridicate.

Conform prognozei speciale emise de ANM, maxima termică a zilei va fi cuprinsă între 35-37 de grade Celsius:

Canicula și disconfortul termic ridicat vor persista. Temperatura maximă va fi de 35…37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Odată cu venirea serii, meteorologii anunță că va crește instabilitatea atmosferică. Astfel că, vor exista perioade cu vânt puternic (rafale de 60 – 80 km/h), vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și condiții de grindină:

În intervale scurte de timp, 1…3 ore, sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de 15…25 l/mp, izolat posibil 30 l/mp.

Minima termică ce va fi înregistrată în Capitală este de circa 18 – 20 de grade Celsius.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies