Situație gravă pentru românii bolnavi de diabet: insulina nu se mai găseşte în farmacii

de:
20 dec. 2015
0 Afișari
Situație gravă pentru românii bolnavi de diabet: insulina nu se mai găseşte în farmacii

Insulina a început să dispară din farmacii la 1 iulie, susțin reprezentanții asociațiilor pacienților care suferă de diabet. Atunci, Ministerul Sănătății a scăzut prețul medicamentelor.

Cu alte cuvinte, le-a impus producătorilor din străinătate să vândă insulină în România la un preț mult mai mic față de alte state europene. Autoritățile nu au restricționat însă exportul din țara noastră și astfel a apărut așa numitul ‘export paralel’.

‘Vă dau un exemplu: dacă un medicament în România intră cu 10 euro și în altă țară se vinde cu 15 euro, se ia din România și se duce dincolo pentru că e normal, că e câștigul mai mare. Totodată, avantaj la acest fenomen, pentru cel care face acest export paralel, este că în România, spre exemplu, banii vin după 3 luni, pe când în Comunitatea Europeană banii vin imediat’, a declarat dr. Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța, conform reporterntv.ro.

Asociațiile pacienților cu diabet au trimis o scrisoare deschisă guvernanților în care atrag atenția că în farmacii nu se mai găsește insulină. Le-au cerut să intervină pentru a stopa această practică, chiar dacă este legală.

‘Noi, la Turda, ne-am lovit de o astfel de situație. În luna noiembrie fiind eliberată o rețetă, iar nici astăzi, insulina respectivă nu a ajuns. Producătorii ne spuneau că ei au dat peste 100% în plus insulină necesară către distribuitori. Pe distribuitori i-am întrebat inclusiv dacă scot insulina afară, în străinătate, iar dânșii au spus, evident, că nu’, a susținut Maria Mesaroș, președintele Fundației ‘Speranța Diabeticilor‘.

Conform statisticilor, în România sunt 700.000 de pacienți cu diabet zaharat, însă în realitate numărul ar putea să fie mult mai mare. Tratamentul cu insulină este decontat integral de stat.

Cookies