Situația spitalelor din România. Cozi de ambulanțe la Spitalul Pantelimon din București și cort montat în curte

07 oct. 2021
127 afișări
Situația spitalelor din România. Cozi de ambulanțe la Spitalul Pantelimon din București și cort montat în curte
Situația spitalelor din România. Cozi de ambulanțe la Spitalul Pantelimon din București și cort montat în curte. Sursă foto: Captură/ Digi24

Spitalele din România sunt arhipline. Bolnavii de covid așteaptă în ambulanță până li se găsește un loc liber. Cozi de ambulanțe s-au format la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală. Pentru că nu mai sunt locuri în spital, a fost amenajat un cort în curtea acestuia pentru îngrijirea pacienților. Situație similară este și la Iași.

Situația spitalelor din România. Cozi de ambulanțe la Spitalul Pantelimon din București și cort montat în curte. Coordonarul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, joi, că „România e acum în scenariul Italiei”, iar situația din spitale îi dă dreptate.

Cozi de ambulanțe la Spitalul Pantelimon din București și cort montat în curte

Curtea Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală primește în fiecare minut câte o ambulanță.

Joi, 7 octombrie 2021, curtea spitalului din Capitală este plină atât de echipaje ale ambulanței, cât și de tuburi de oxigen.

În curtea spitalului a fost amenajat un cort, în care sunt îngrijiți 19 pacienți. Bolnavii de covid sunt ținuți în cort deoarece secția de ATI a spitalului, care are o capacitate de 16 locuri, nu mai are niciun pat disponibil.

Recomandăm și: Rata record de incidenţă a cazurilor în București! Capitala a trecut de 11,49 de cazuri la mia de locuitori. Nici în Ilfov nu e mai bine cu 21 de localități peste 10

Medicii declară că în fiecare zi sunt martorii unor scene dramatice în spital. Cadrele medicale declară că pacienții se uită unii la alții ca să-și dea seama cine mai are nevoie de masca de oxigen, atât de importantă pentru bolnavii de covid. Dacă un pacient se simte mai bine, își oferă masca pentru un alt pacient care se află în stare mai gravă, conform digi24.

Pacienții care se simt mai bine, îi roagă pe medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe să nu fie transferați la alte spitale din țară.

La Spitalul Sfântul Pantelimon din București există și o morgă mobilă.

De asemenea, în curtea spitalului există și un centru de vaccinare împotriva covid-19, dar doar o singură persoană a întrebat unde se poate vaccina, asta în decursul a câtorva ore. Acest lucru este de înțeles: 95% dintre pacienții care ajung la spital cu forme grave sau medii ale bolii, nu sunt vaccinați.

În acest moment, în România, sunt peste o mie de persoane care ar trebui să fie internate în secții covid (atât normale, cât și de terapie intensivă), însă la ATI nu mai există niciun loc disponibil.

Situația spitalelor din România

Spitalele din Iași trec printr-o situație similară. Nu mai sunt locuri pentru bolnavii de covid, nici măcar pentru pacienții care au nevoie de măști de oxigen. Autoritățile au apelat la spitalele non-covid, iar în curțile spitalelor stau ambulanțele care așteaptă să preia bolnavii în momentul în care se eliberează un loc.

Recomandăm și: Bilanț COVID-19 București, joi, 7 octombrie. Cele mai noi cifre pentru Capitală

Vasile Cepoi, Directorul DSP Iași, a declarat, joi, că nu mai sunt locuri disponibile în spitalele din Iași, nici măcar pentru persoanele care nu au nevoie de oxigen.

Situația paturilor ATI

Potrivit informațiilor oficiale transmise joi, 7 octombrie 2021, de către Grupul de Comunicare Strategică, la niveul țării există 1.484 de paturi de ATI pentru pacienții covid-19. DSP a avizat pentru  București 317 paturi de ATI pentru pacienții de covid-19.

Există o rezervă operațională, la nivel național, de 139 de paturi de ATI pentru pacienții de covid-19. Aceste paturi se folosesc în mod dinamic, acolo unde numărul persoanelor internate la ATI depășește capacitatea secțiilor principale.

La nivelul întregii țări sunt ocupate 1.556 de paturi de ATI.

Atât la nivel național, cât și la nivelul Capitalei, nu mai sunt paturi libere ATI pentru pacienții bolnavi de covid-19.

Cookies