Situația din spitale se agravează. La „Victor Babeș” nu mai sunt locuri libere pentru bolnavii COVID-19 în stare gravă

06 aug. 2021
418 afișări
Situația din spitale se agravează. La „Victor Babeș” nu mai sunt locuri libere pentru bolnavii COVID-19 în stare gravă
Situația din spitale se agravează. La „Victor Babeș” nu mai sunt locuri libere pentru bolnavii COVID-19 în stare gravă. Sursa foto: Unsplash

Medicii strâng rândurile în spitale. Numărul infectărilor cu COVID-19 se află în creștere, ceea ce crește temerile în rândul personalului medical cu privire la un eventual val patru, mai ales că numărul persoanelor vaccinate la noi în țară este mic în comparație cu alte state de pe continent. De asemenea, un factor care se poate afla în spatele creșterii numărului de cazuri este varianta Delta a virusului, variantă care va deveni cât de curând dominantă și la noi în țară, potrivit șefului CNCAV, Valeriu Gheorghiță.

După mai multe luni de liniște, de relaxare, în care numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut, situația se deteriorează. Deși situația nu este nici pe departe la fel de gravă precum în Marea Britanie, Olanda sau Franța, creșterea numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2 nu poate fi ignorată. Mai ales deoarece aceasta înseamnă și o presiune mult mai mare pusă pe spitale.

La Spitalul „Victor Babeș” din Capitală nu mai sunt locuri pentru pacienții COVID-19 în stare gravă

Situația cea mai gravă este la Spitalul „Victor Babeș” din București, unde ambulanțele cu pacienți în stare avansată a bolii intră zi de zi pe porțile spitalului, deși în acest moment nu mai există niciun loc liber pentru pacienții COVID-19 aflați în stare gravă, potrivit ProTV.

În urmă cu câteva zile, aici a murit un bărbat de doar 37 de ani. Îngrijorător este faptul că acesta nu prezenta alte boli care să fi contribuit la degradarea stării sale, însă nici nu era vaccinat anti-COVID-19. Printre cei care se chinuie în aceste momente să câștige lupta cu boala se află încă un tânăr, de data aceasta în vârstă de doar 32 de ani.

Managerul spitalului „Victor Babeș”, Simin Florescu, a declarat că există pacienți care nu doresc cu niciun chip să se vaccineze, deși această boală i-a adus la secția de terapie intensivă. Acesta dă exemplul medicilor, care, spune el, nu și-ar fi vaccinat familiile pentru a le face rău.

”Sunt persoane care nu vor să accepte niciun fel de argument logic științific bazat pe realități imediate pe statistici. S-ar putea ca propria lor boală să-i convingă. Nu ne dorim acest lucru. Putem merge pe exemplul personal, noi medicii ne-am vaccinat familiile: copiii, părinții, doar nu eram toți medicii cu probleme psihice să ne vaccinăm familiile să le omorâm”., a explicat acesta.

„Sunt mai mult persoane tinere, pentru că în general ei sunt nevaccinați”

Situația s-a agravat și la Institutul Matei Balș din București, unde mai mult de jumătate din locurile de terapie intensivă sunt ocupate. Mulți dintre pacienți sunt intubați și ventilați mecanic. Potrivit medicilor, în aceste situații ajung de obicei persoanele care nu s-au vaccinat anti-COVID-19.

În acest sens, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș, Adrian Marinescu, a declarat că majoritatea persoanelor ajunse în stare gravă în ultimul timp sunt tinere, deoarece acestea sunt de obicei nevaccinate.

”Sunt mai mult persoane tinere, pentru că în general ei sunt nevaccinați. E un lucru care se vede din statistică; cei vaccinați ori se infectează mai greu ori dacă ajung să se infecteze fac forme ușoare″, a explicat Adrian Marinescu.

În ultimele 24 de ore au fost depistate 244 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. În ATI sunt acum 72 de bolnavi la nivelul întregii țări.

Cookies