Sit arheologic, pe locul viitoarei parcări de la Universitate

de:
19 nov. 2010
0 Afișari
Sit arheologic, pe locul viitoarei parcări de la Universitate

Arheologul Gheorghe Manucu-Adameşteanu, implicat în evaluarea zidurilor descoperite cu ocazia săpăturilor făcute la Universitate pentru viitoarea parcare subterană, a declarat pentru B365.ro că lucrările pentru obiectivul Primăriei nu sunt în pericol a fi sistate. Asta cu toate că recunoaşte că locul respectiv este într-adevăr un sit arheologic. Arheologul spune, însă, că se va face la finalul evaluării un raport către Ministerul Culturii, pentru descărcarea arheologică necesară oricărei astfel de lucrări. Ministerul Culturii va decide dacă vestigiile găsite au importanţă sau nu.

Muncitorii care lucrează la săpături, în zona Universitate, la viitoarea parcare subterană, au declarat că au găsit oase, fragmente de ceramică şi ziduri de cărămidă sub stratul de pământ, după cum a dezvăluit B365.ro. Cei trei arheologi de pe şantier negau însă în urmă cu o săptămână faptul că s-ar fi găsit oase sau ceramică, spunând că s-a dat doar peste nişte ziduri, a căror provenienţă va fi determinată în perioada următoare.

La rândul său, primarul general Sorin Oprescu, întrebat de B365.ro dacă s-a găsit ceva în urma săpăturilor de la Universitate, a răspuns în primă fază că avem o informaţie falsă. Când i-am spus că zidurile sunt clar vizibile, a precizat că sunt lipsite de importanţă: ”Se speră acum că se va găsi pantoful Reginei Elisabeta, pentru ca lucrările să fie oprite”, a conchis printr-o glumă Oprescu.

Conform istoricilor şi arheologilor consultaţi de B365.ro, vestigiile găsite la săpături ar putea proveni fie de la temeliile Bisericii Sfântul Sava, refăcută de Constantin Brâncoveanu şi demolată în jurul anului 1870, fie de la zidurile unor pivniţe boltite, deasupra cărora tronau odată case boiereşti.

Parcarea subterană de 400 de locuri de la Universitate ar trebui să fie gata până în primăvara lui 2012, conform reprezentanţilor Primăriei.

Cookies