Sistemul de sănătate din România, suprasolicitat. Din ce în ce mai mulți tineri ajung în stare gravă la medic. Vlad Voiculescu cere sprijin de la spitale MAI, SRI, MApN, și MT VIDEO

04 apr. 2021
141 afișări
Sistemul de sănătate din România, suprasolicitat. Din ce în ce mai mulți tineri ajung în stare gravă la medic. Vlad Voiculescu cere sprijin de la spitale MAI, SRI, MApN, și MT VIDEO

Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a solicitat reţelelor de spitale MAI, SRI, MApN, al Transporturilor o implicare mai puternică în gestionarea pandemiei de COVID-19. De asemenea, acestea spune că se observă scăderea vârstei pacienţilor infectaţi cu SARS-Cov 2 cu forme medii, severe şi critice. Mai mult, 167 de copii sunt acum internaţi în spitale, dintre care 16 sunt în secţia ATI, doi fiind intubaţi.

Vlad Voiculescu a avut, duminică, o conferință de presă în care a vorbit despre situația gravă din spitalele din România. Numărul paturilor la ATI este 0 în București și din ce  în ce mai mulți tineri ajung la spital cu forme severe sau grave de COVID-19.

Mesajul lui Vlad Voiculescu

„În spaţiul public există foarte mult zgomot. Cred că noi toţi suntem de acord că prioritatea zero este salvarea de vieţi şi limitarea la minimum a deceselor evitabile. De asemenea, o prioritate este la limitarea problemelor socio-economice care derivă de această situaţie. Acestea sunt priorităţile noastre”, a afirmat Voiculescu, duminică, într-o conferinţă de presă.

El a spus că este un moment de solidaritate şi de mobilizare – care este „dificilă şi greu de îndurat”, dar care duce la normalitate.

Familii întregi ajung la spital

„Acest val trei vine peste valurile anterioare care au lăsat în urma lor un număr de pacienţi la terapie intensivă. Acest val trei vine cu noi pacienţi care suplimentează deja numărul mare de pacienţi.

Observăm o creştere a ratei de transmitere a virusului şi un număr mare de persoane infectate pornind de la un caz iniţial. Cu alte cuvinte, vedem familii întregi care vin la spital după puţină vreme de la infectarea primului membru al familiei”, a adăugat Voiculescu.

Potrivit acestuia, se observă scăderea vârstei pacienţilor cu forme medii şi severe, critice şi apariţia acestor forme la pacienţi fără comorbidităţi.

167 de copii internați

„Vedem de asemenea copii internaţi. Avem în acest moment 167 de copii internaţi, din care 16 sunt în secţia ATI, doi dintre aceştia sunt intubaţi”, a afirmat Voiculescu.

El a mai spus că, din totalul pacienţilor cu forme critice, mai mult de jumătate sunt pacienţi intubaţi, spre deosebire de începutul pandemiei când proporţia formelor severe şi critice era semnificativ mai redusă.

„Solicităm o implicare mai puternică a reţelelor de spitale MAI, SRI, MApN, al Transporturilor, şi suntem siguri că vom primi ajutor. De altfel, o bună parte dintre ei s-au implicat deja cât se poate de serios în gestionarea acestei pandemii”, a afirmat Voiculescu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a cerut, de asemenea, „spitalelor de cronici” să se implice mai mult în tratarea pacienţilor non-COVID.

„Anumite spitale de cronici, aşa numite spitale de cronici, spitale care deşi au baza materială şi resursa umană pentru a oferi îngrijire urgenţelor nu au făcut-o întotdeauna. Va trebui un efort, solicităm un efort din partea acestor spitale pentru specialităţi precum Ortopedie, ORL, Urologie, Chirurgie şi aşa mai departe”, a arătat Vlad Voiculescu

Cookies