FIT CITY

Sistemul cardurilor de sănătate, BLOCAT din nou. Şeful CNAS: „Este o mică inadvertenţă”

Sistemul de citire a cardurilor de sănătate a fost suprasolicitat şi s-a blocat, marţi dimineaţă. În prezent nu se pot prescrie reţete şi nu se pot face consultaţii, din cauza faptului că operatorii trebuie să introducă toate datele aferente lunii anterioare, respectiv 6,4 milioane de operaţiuni, informează Realitatea TV.

„Este o mică inadvertenţă. Sistemul funcţionează. Nu a avut niciun moment în care să nu funcţioneze. Există servicii înregistrate în sistem. Dacă ar fi fost blocat nu s-ar fi înregistrat servicii în sistem”, a declarat Vasile Ciurchea, şeful CNAS la Realitatea Tv, contrazicându-i practic pe medicii de familie care spuneau că nu pot prescrie reţete şi nu pot face consultaţii.

Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, l-a contrazis însă pe preşedintele CNAS. „Până la 10.50 a fost blocat tot sistemul, nu am putut folosi cardul de sănătate şi nici nu am putut verifica în sistem calitatea de asigurat a pacientului. Am verificat şi la farmacia de lângă noi şi la laborator şi nici acolo nu mergea sistemul. Totul a fost blocat. De la ora 9.30 începem să ne uităm în monitoare, pacienţii ţipă pe hol şi se formează cozi la farmacii. De la 9.45 până la 10.50 s-a blocat în toată ţara, am vorbit cu toţi colegii din toată ţara”, a declarat doctorul Alexiu. 

Pentru că ziua de 1 iunie a fost zi liberă legală, astăzi s-a blocat sistemul şi s-au format cozi mari la cabinetele medicilor de familie, conform sursei citate. Marţi este prima zi din cele şapte în care se face raportarea serviciilor medicale de către furnizorii de servicii medicale. În luna mai s-au furnizat 6,4 milioane de servicii medicale cu cardul şi 3,9 milioane de servicii medicale fără card de sănătate.

Întrebat de jurnalişti dacă la începutul acestei luni vor apărea probleme cu cardurile de sănătate, Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat anterior că nu vor fi probleme cu cardurile de sănătate la început de lună.

Şi la începutul lunii mai, când a devenit obligatorie folosirea cardurilor de sănătate la fiecare vizită la medic s-a blocat sistemul de citire a cardurilor de sănătate.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button