Singurul pilot român rămas în viață care a luptat în Al Doilea Război Mondial a fost onorat la București

01 iul. 2021
291 Afișari
Singurul pilot român rămas în viață care a luptat în Al Doilea Război Mondial a fost onorat la București

Generalul Ion Dobran, ajuns la venerabila vârstă de 102 ani, este singurul pilot român în viață din cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta a fost onorat vineri în București, prilej cu care a vizitat și o pictură murală închinată în cinstea reușitelor sale militare.

Ultimul pilot român rămas în viață din cel de-Al Doilea Război Mondial, Generalul Ion Dobran, a fost onorat în cadrul unei festivități la București. Ajuns la vârsta de 102 ani, acestuia i-a fost închinată o pictură murală realizată pe fațada unui hotel. Ion Dobran a ajuns la eveniment într-o superbă limuzină de epocă 1947 Rolls-Royce Silver Wraith by Hooper, potrivit Agerpres.

Evenimentul a avut loc joi, la ora 11:00, iar lucrarea poate fi admirată pe calcanul Hotelului Mojo, aflat pe Bulevardul Mircea Vodă numărul 7 din București. Organizatorii acestei acțiuni sunt cei de la Asociația Alături de Eroi, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale şi Asociaţia E.D.I.T.

Pictura surprinde o luptă aeriană legendară a Armatei Române

În pictura murală este surprinsă una dintre cele 74 de lupte aeriene la care Ion Dobran a participat de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial. Intitulată „Metamorfoza Icarilor”, opera realizată de artistul plastic Obie Platon transpune momentul care l-a consacrat pe Ion Dobran – bătălia de pe 6 iunie 1944, când pilotul american Barrie Davis, aflat la bordul unui avion Mustang P-51, a fost doborât de comandantul Escadrilei 48, Grupul 9 Aviație Vânătoare, Ion Dobran, care se afla la manșa unei aeronave de vânătoare Messerschmitt Bf-109.

În pictura Metamorfoza Icarilor, cei doi piloţi sunt reprezentaţi ca doi arhangheli, două personaje mitologice aflate într-o confruntare deasupra Caraimanului, unde se află monumentul intitulat „Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial”. Avionul aflat în poziție verticală reprezintă în mod simbolic monumentul de pe vârful Caraiman.

În urma bătăliei, Barrie Davis, care se afla în misiune de atac asupra țării noastre, a fost obligat să aterizeze forțat după ce aeronava sa a fost avariată grav de Dobran deasupra Galațiului.

Pictura murală se întinde pe 280 metri pătrați și a fost realizată în cinci zile.

Ion Dobran

Ion Dobran și Barrie Davis s-au întâlnit în urmă cu zece ani

Cei doi piloți s-au întâlnit la sol pe vreme de pace, la 66 de ani după ce se duelau pe cerul României, în cadrul unui eveniment organizat la Muzeul Aviației din București. La acea vreme, Davis i-a fost recunoscător lui Ion Dobran că nu l-a ucis.

„Ai făcut o treabă excelentă pe 6 iunie 1944: mi-ai făcut avionul bun de aruncat la gunoi. Îţi mulţumesc însă că ţinta ta a fost avionul, şi nu viaţa mea”, a declarat Barrie Davis.

Din păcate, pilotul american Barrie Davis s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani, pe data de 19 august 2014, și a rămas celebru pentru sintagma „există speranță pentru umanitate, dacă foștii inamici pot fi prieteni”.

Cookies