Sindicat RATB: Transportul în comun ar putea fi suspendat, luni. Reacţia RATB

de:
22 mai 2015
0 afișări
Sindicat RATB: Transportul în comun ar putea fi suspendat, luni. Reacţia RATB

UPDATE: Vasile Petrariu, preşedintele STB, a declarat, într-un comunicat de presă remis B365.ro, că luni, 25 mai, toate mijloacele de transport în comun care ies pe traseu se vor deplasa cu farurile aprinse. „Faptul că vom merge cu farurile aprinse este un semnal. Nu avem bază materială şi călătorii ne trag pe noi la răspundere. Dacă nu se rezolvă nimic nu garantăm că vom mai ieşi pe traseu. Vedem ce o să fie de marţi”, a precizat Petrariu, citat adevarul.ro.

Ca urmare a acţiunii de protest iniţiată de sindicatele din RATB în data de 25 mai 2015, RATB face următoarele precizări:

„Preocupată de crearea condiţiilor propice de colaborare şi respect reciproc în relaţia cu reprezentanţii sindicali, conducerea RATB consideră că o parte dintre problemele ridicate de membrii de sindicat, prin protestul lor, sunt reale.
Într-un context economic dificil şi în condiţiile unor resurse financiare limitate, RATB a fost nevoită să renunţe la unele proiecte de dezvoltare, fapt ce a afectat într-o oarecare măsură şi condiţiile de muncă pentru anumite categorii de personal.

Cu toate aceste dificultăţi, menţinerea activităţii de transport în parametrii de siguranţă impuşi de legislaţia în vigoare a fost şi este una dintre priorităţile tuturor factorilor de decizie din Regie.

Fără a nega existenţa problemelor semnalate de sindicat, cauzate de vechimea parcului, de unele defecţiuni apărute la vehicule, dorim să asigurăm publicul călător că nu sunt scoase pe traseu mijloacele de transport cu probleme ce ar putea reprezenta riscuri pentru siguranţa călătorilor şi a traficului. Vehiculele puse în circulaţie îndeplinesc normele de siguranţă în trafic şi au reviziile tehnice la zi, în conformitate cu legislaţia în vigoare”.

Sindicatele din Regia Autonomă de Transport Bucureşti arată vineri, într-un comunicat de presă remis B365.ro, că în mijloacele de transport care vor ieşi luni pe traseu, călătorii vor putea citi un mesaj prin care vor fi atenţionaţi despre o posibilă suspendare a transportului.

Sindicaliştii susţin că din cauza lipsei pieselor de schimb, a uzurii parcului vehiculelor RATB şi a infrastructurii, în scurt timp s-ar putea să circule mai puţine mijloace de transport în comun, mult sub limita necesarului zilnic.

„Dorim să informăm cetăţenii Capitalei că sindicatele din RATB nu au reuşit până acum, în ciuda demersurilor repetate, să responsabilizeze managementul Regiei în privinţa aspectelor de care depind siguranţa, timpul de aşteptare şi confortul călătorilor”, a precizat sursa citată.

Sindicaliştii spun că, pentru a atrage atenţia asupra acestei situaţi, mijloacele de transport în comun vor circula cu farurile aprinse.

„În aceste condiţii, din respect faţă de cetăţenii Capitalei şi pentru a proteja conducătorii de vehicule de manifestările de revoltă ale cetăţenilor lăsaţi să aştepte zeci şi zeci de minute în staţii, sindicatele din RATB au hotărât ca toţi conducătorii de vehicule să meargă cu farurile aprinse, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei în care se află RATB”, potrivit sursei citate.

Sindicaliştii mai spun că au trimis nenumărate sesizări celor responsabili din punct de vedere legal, fără a primi vreo soluţie, iar şoferii şi vatmanii RATB sunt decişi să nu mai iasă pe trasee, până ce problemele grave nu sunt rezolvate, pentru a li se asigura astfel o minimă protecţie.

„În cazul în care problemele urgente ale RATB nu vor fi rezolvate de îndată, dorim să ne cerem scuze publicului călător din Bucureşti pentru situaţia în care activitatea de transport public va trebui să înceteze. Totodată, vrem să-i asigurăm pe bucureşteni că acţiunile noastre au în vedere hotărârea sindicatelor din RATB de a nu permite întoarcerea la condiţiile de transport dinainte de 1989”, se mai arată în comunicat.

Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti reclama, în 19 februarie, că la RATB sunt probleme grave, unele care fac imposibilă asigurarea siguranţei călătorilor, şi avertiza că şoferii ar putea refuza să mai iasă pe traseu, nu în semn de protest, ci din motive de siguranţă.

Cookies