FIT CITY

Sindicatele spun că medicii sunt abuzaţi şi obligaţi să lucreze peste limita normală

După discuţiile care au avut loc la Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii Federaţiei Hipocrat s-au declarat nemulţumiţi de rezultate şi au arătat că s-a stabilit doar ca în zilele următoare să se reîntâlnească pentru a rezolva problema de organizare şi funcţionare a activităţii medicale în sistemul sanitar, potrivit news.ro.

În acest moment, Ministerul Sănătăţii nu dispune de niciun proiect care să vizeze rezolvarea acestei situaţii, cu menţiunea că un astfel de document ar putea fi elaborat şi înaintat zilele următoare, potrivit reprezentanţilor ministerului de resort„, susţine Federaţia Hipocrat.

Reprezentanţii medicilor reclamă că aceştia sunt obligaţi să lucreze până la epuizare, calificând situaţia drept un abuz la adresa cadrelor medicale şi spunând că această situaţie nu mai poate continua, pentru că altfel pot să apară greşeli, pentru care vor răspunde tot medicii. Ei cer să se admită intrarea în sistemul medical a mai multor medici tineri.

În cazul în care nu va fi reglementată de urgenţă, situaţia actuală va duce inevitabil la perturbarea activităţii medicale în unităţi sanitare publice şi chiar la o implementare neunitară. În acest moment, atât şefii de secţie, cât şi angajatorii nu ştiu cum să întocmească graficul de lucru pentru gărzi„, precizează Federaţia Hipocrat.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a declarat, la finalul întâlnirii, că s-a discutat cu reprezentanţii medicilor despre clarificări legate de timpul suplimentar de lucru al medicilor, respectiv de gărzile acestora, în condiţiile în care noul Contract-cadru privind serviciile din sistemul sanitar va intra în vigoare de la 1 august.

Colintineanu a spus că aceste aspecte legate de gărzile medicilor trebuie rezolvate rapid, dar a recunoscut că încă nu există o propunere concretă de rezolvare a problemelor semnalate de medici.

El a precizat în ultima perioadă au fost mai multe discuţii ale reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii cu sindicaliştii şi cu reprezentanţii medicilor, iar în perioada următoare vor fi analizate toate măsurile, pentru a fi găsită cea mai bună soluţie, luând în considerare deficitul de personal, prevederile legale şi resursele bugetare.

„Nu pot să vă spun măsurile concrete în acest moment, pentru că ele trebuie puse într-o formă finală şi agreată cu partenerii sociali şi, bineînţeles, cu guvernul în ansamblul său. (…) Avem un termen-ţintă, care este în acest moment vehiculat în spaţiul public, cel de 1 august, pentru care lucrăm la unele modificări legale şi la clarificări legate de contractele suplimentare, pe de o parte, şi pe de altă parte, restul de modificări se vor opera în cel mai scurt timp, cu respectarea paşilor legali”, a mai spus Colintineanu.

El a precizat că se încearcă găsirea celei mai bune soluţii pentru a nu se ajunge la blocaje în sistemul sanitar, dacă medicii vor refuza, din 1 august, să mai facă gărzi.

„Nimeni nu îşi doreşte să se ajungă în această situaţie, nimeni nu-şi doreşte să se ajungă la un moment de blocaj şi tocmai de aia se depun eforturi să se rezolve”, a adăugat Colintineanu.

Federaţia Sindicală Hipocrat a cerut, luni, Ministerului Sănătăţii o întâlnire de urgenţă privind gărzile suplimentare ale medicilor din spitale şi a atenţionat că, în lipsa unor măsuri imediate, ar putea fi începute proteste în sistemul sanitar, în toată ţara.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button