NEGOCIERI la Guvern. Sindicaliştii din învățământ au cerut mărirea salariilor de la 1 AUGUST

de:
24 mai 2016
0 Afișari
NEGOCIERI la Guvern. Sindicaliştii din învățământ au cerut mărirea salariilor de la 1 AUGUST

Sindicatele din Educaţie au cerut aplicarea OUG privind salariile de la 1 august 2016 sau, cel târziu, 1 ianuarie 2017, fiind nemulţumite şi de grila pentru învăţământul superior şi avertizând că dacă Guvernul nu găseşte soluţii, marşul de protest anunţat pe 1 iunie va avea loc.

Astăzi am discutat pe marginea proiectului de ordonanţă de urgenţă, în prima parte anumite lacune care există în text, dar problema de fond este cea legată de termenul de aplicare. Aşa cum am cerut şi rândul trecut, am cerut şi astăzi: nu putem accepta ca această ordonanţă să se aplice începând cu 1 august 2017, aşa cum Guvernul propune. I-am cerut vicepremierului şi ministrului Muncii, prezenţi la discuţii, să găsească soluţii astfel încât această ordonanţă să se aplice nediscriminatoriu, să se aplice ori de la 1 august 2016 sau 1 ianuarie 2017 cel mai târziu, chiar dacă procentul de creştere la învăţământ este ceva mai mic, în medie undeva spre 10% faţă se sănătate, dar aplicarea să se facă concomitent, deci nu putem accepta cu diferenţe de un an de zile aplicarea acestei ordonanţe„, a spus preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, marţi, la finalul negocierilor care au avut loc la Guvern cu vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

Hăncescu a adăugat că joi va avea loc o altă negociere şi urmează ca „Guvernul să facă calcule”.

În cazul în care Executivul nu va satisface revendicările, Hăncescu a avertizat că pe 1 iunie va avea loc un marş în Bucureşti, pe traseul Piaţa Victoriei – Palatul Cotroceni, la care vor participa, consideră liderii sindicali, 15.000 de persoane.

„Dacă Guvernul găseşte până joi o souluţie acceptabilă, evident că acet lucru se poate suspenda, dar deocamdată rămâne graficul aşa cum l-am stabilit„, a spus liderul FSLI.

Referitor la conţinutul actului normativ, Simion Hăncescu a explicat că e vorba de o majorare medie de aproape 10%.

Per total sistem este undeva la 9.8% creştere medie pentru învăţământ. Un profesor debutant are 1.580 de lei acum şi va lua 1.760 de lei, deci e o creştere de 10%„, a mai spus Hăncescu.

Preşedintele sindicatului Alma Mater, Anton Hadăr, s-a arătat profund nemulţumit din cauza faptului că dacă în zona învăţământului primar şi gimnazial corecţiile sunt evidente, nu acelaşi lucru se constată în cazul învăţământului universitar.

Deşi s-a vorbit despre corecţii, la noi, în învăţământul superior, acestea au fost inexistente, ba chiar am constatat că avem de a face şi cu reduceri salariale faţă de ceea ce avem acum. Dintre cele 34 de poziţii pe care le are grila de salarizare de la noi din învăţământul superior, doar patru au primit maxim 214 lei, în zona asistentului universitar şi la un şef de lucrări, 90 de lei.(…)Unde sunt cele 10 procente în medie creşteri salariale sau reaşezări sau corecţii? Noi de ani de zile ne chinuim, spre exemplu, să reducem decalajul dintre conferenţiar şi profesor. Acest lucru l-am spus astăzi la discuţii, care ne-a susţinut, domnul Dîncu profesor de meserie, la fel şi domnul Curaj, şi-au spus că această zonă trebuie rezolvată. Mergem chiar acum, chiar în următoarele momente plec către Ministerul Educaţiei să vedem cu putem să dăm şi învăţământului superior o altă faţă în ceea ce priveşte salarizarea, pentru că la noi nici măcar 1% nu reprezintă creştere salarială, ba dimpotrivă avem, cum se spune, creşterea sau negativă„, a spus Hadăr.

În opinia lui, grila trebuie să se regândească pentru că „a fost făcută foarte rapid, fără calcule, fără discernământ, fără dorinţa de a îmbunătăţi ceva”.

Probabil că au încercat să scape mai repede de discuţiile cu noi, numai că iată că se prelungesc. Noi n-avem nicio intenţie să facem proteste dacă suntem şi noi trataţi în mod similar celorlalte sectoare prioritare ale României. Aşteptăm ca discuţiile pe care le avem astăzi şi mâine să rezolvăm proble,ele legate de sporul de doctorat care ba este, ba nu este. Îmi spunea domnul ministru Pâslaru că se poate aplica acolo că e un articol, nu scrie nimic despre el. Dacă nu se scrie concret în legislaţie că acest spor se dă, nimeni nu-l va avea. Lucrurile acestea sunt lăsate mereu aşa, la voia întâmplării sau sunt scrise prin colţurile legii. Să fie scrise la loc clar în care să ştim clar că se aplică legea„, a spus Hadăr.

Preşedintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a anunţat că profesorii, elevii şi părinţii au decis să organizeze o acţiune de conştientizare a factorilor decidenţi în stat cu privire la situaţia din educaţie.

Împreună cu colegii noştri şi bineînţeles în discuţiile pe care le-am purtat cu elevii şi părinţii, sub deviza , în data de 25 şi 27, deci mâine şi răspoimâine, în pauza mare, elevii şi cadrele didactice vor ieşi în curtea şcolii, iar clopoţelul va suna pe toată perioada respectivă. Este un semnal pe care noi dorim să îl atragem în momentul de faţă Guvernului României, preşedintelui României şi bineînţeles celor care reprezintă o majoritate parlamentară sau fac parte din opoziţie, că problemele educaţiei trebuie tratate cu prioritate şi trebuiesc rezolvate rapid. Copiii noştri nu mai au răbdare să mai aştepte acele perioade când cineva va putea să investească în educaţie. Există o solidaritate deplină între elevi, profesori şi bineînţeles părinţi. Învăţământul va trebui tratat ca un tot„, a spus Nistor.

Sindicaliştii s-au arătat deranjaţi de faptul că ministrul Finanţelor, Anca Dragu, nu a participat la discuţii.

Doamna ministru al Finanţelor n-a venit. Este un element important, în mod natural ar fi trebuit să participe şi doamna ministru, nu ştiu de ce n-a fost inclusă în delegaţia de la Palatul Victoria pentru că este cea care posedă date suplimentare legate de buget„, au mai spus liderii sindicali.

Propunerea sindicaliștilor pentru Educație viza o creștere de 5% din luna august a acestui an și alte 5 procente din ianuarie 2017. „Noi am venit cu alte propuneri: o creștere de 5% din august și alte 5 procente din ianuarie 2017 (…) Dacă o țară nu găsește 150 de milioane de euro ca să estompeze o serie de proteste, atunci este o țară cu probleme masive„, a mai spus vineri Hadăr, adăugând că vor avea loc proteste ale salariaților din învățământ, dacă premierul Dacian Cioloș nu va găsi o soluție pentru situația salarizării din acest domeniu.

În acest context, 15.000 de salariați din învățământ vor porni, pe 1 iunie, într-un marș de protest din fața Guvernului României către Palatul Cotroceni, începând cu ora 11,00.

În învăţământul preuniversitar, o învăţătoare sau educatoare cu studii liceale, aflată la începutul carierei, porneşte de la un salariu de 1.480 de lei şi poate avea în primii doi ani de profesat, cel mult 1.843 de lei, corespunzător unui nivel de gradaţie 5, conform propunerii Ministerului Muncii. Cel mai mare salariu de bază din această categorie urmează să-l aibă cadrele didactice cu peste 40 de ani vechine, respectiv 1.990 de lei. Suma poate ajunge la 2.265 dacă gradaţia este definitivă.

Tot în învătământul preuniversitar, în cazul unui profesor cu studii superioare de scurtă durată şi grad didactic debutant, salariul de pornire propus este de 1.650 de lei, iar la o gradaţie de nivel 5 el creşte la 2.055 de lei. Un profesor debutant, cu studii superioare de lungă durată, începe de la un salariu de bază de 1.749 de lei. Cel mai mare salariu propus în învăţământul preuniversitar este de 3.662 de lei. Pentru acesta, trebuie ca profesorul să aibă o vechime de peste 40 de ani în muncă şi gradul didactic I.

În cazul învăţământului universitar, salariile pornesc de la 2.178 de lei în cazul unui asistent cu vechime de până la trei ani, în vreme ce pentru aceeaşi funcţie, dar o vechime de până la 40 de ani în muncă, ajung la 2.666 de lei. După peste 40 de decenii la catedră, un profesor universitar poate obţine 6.866 de lei pe lună, potrivit proiectului Ministerului Muncii.

Salarii mai mari vor avea şi profesorii care au funcţii de conducere în cadrul universităţilor sau facultăţilor. Astfel, un şef de catedră, gradul II va avea salariul de bază de 7172, un decan va fi remunerat cu un salariu de bază de 7586, iar cea mai înaltă funcţie, cea de rector grad II, va fi plătită de stat cu 8732 lei, scrie Mediafax.

Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii, personalul didactic calificat de predare şi conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate primeşte o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă. De asemenea, cadrele didactice din învăţământul special beneficiază de o creştere cu 15% a salariilor de bază. Totodată, se arată în documentul propus spre negociere sindicatelor din educaţie, personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-4 clase de elevi în învăţământul primar sau gimnazial primeşte o indemnizaţie pentru activităţi care solicită o încordare psihică foarte ridicată, reprezentând o creştere salarială cu 5% pentru 2 clase de elevi, 7,5% pentru 3 clase şi 10% pentru patru clase.

Pentru personalul din instituţiile de învăţământ superior, senatele universitare pot stabili salarii diferenţiate, cu o creştere de până la 30% a salariilor de bază, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate şi de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii, se mai arată în proiectul Ministerului Muncii. Noua propunere a fost înaintă spre negociere sindicatelor din învăţământ care trebuie să dea un răspuns până la începutul săptămânii viitoare.

Cookies