Sindicatele din BNS anunţă mai multe PROTESTE la Cotroceni, începând de miercuri

de:
24 mai 2016
0 afișări
Sindicatele din BNS anunţă mai multe PROTESTE la Cotroceni, începând de miercuri

Conform calendarului anunțat marți de președintele BNS, Dumitru Costin, seria protestelor va fi deschisă pe 25 mai de sindicatele din industria de apărare, care vor picheta între orele 11,00 — 14,00 sediul Președinției, împreună cu organizațiile sindicale din sector afiliate la Cartel Alfa.

Vom fi 300 — 500 de oameni, în funcție de cât vom avea posibilitatea să băgăm acolo, în spațiul respectiv, și de câți vom fi lăsați. O să stăm în protest acolo. Am transmis către Președinție mesajul nostru. Am sunat ieri (luni — n. r.). Așteptăm să avem un feedback. Noi atragem atenția asupra unor riscuri majore. O să fim în protest până o să ne bage cineva în seamă”, a spus Costin.

Luni, 30 mai, este programată o acțiune de protest a BNS având ca obiect legislația muncii (negocieri colective, dialog social, Codul Muncii, sindicate), marți, 31 mai, va veni rândul sindicatelor din agricultură să picheteze, iar joi, 2 iunie, al celor din industria constructoare de automobile și subansamble auto și din transporturi, afiliate la BNS. Vineri vor protesta sindicatele din energie.

În plus, în această perioadă, BNS are în evaluare și alte acțiuni de protest organizate cu sindicate membre din alte sectoare de activitate, informează Agerpres. 

BNS a transmis marți o scrisoare deschisă președintelui României, Klaus Iohannis, în care atrage atenția, printre altele, asupra „politicii salariale haotice discriminatoare și demotivantă care a golit de resurse umane de calitate marea majoritate a autorităților publice din România” și îi solicită acestuia să-și exercite funcția de mediere „între stat și societate”.

„Conform articolului 80 din Constituția României vă solicităm să vă exercitați funcția de mediere între stat și societate, acceptând solicitarea noastră de a organiza o întâlnire de lucru la Cotroceni între reprezentanți ai Guvernului României și reprezentanți ai BNS. În cadrul acestei întâlniri, vom prezenta atât evaluări ale unor spețe critice, cât și propuneri de soluții pe care suntem dispuși să ni le asumăm. Domeniile vizate sunt incluse în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015 — 2019. Unele dintre temele pe care le vom susține în fața dumneavoastră necesită exercitarea unui alt atribut constituțional care vă este conferit de Constituția României, de articolul 92, și anume funcția de președinte al Consiliului Superior de Apărare a Țării”, se precizează în scrisoarea deschisă.

De asemenea, în document se menționează că Blocul Național Sindical a constatat cu îngrijorare faptul că mai multe dintre autoritățile publice din România sunt profund afectate în funcționarea lor și atrage atenția asupra „absenței unei viziuni în ceea ce a privit resursele umane ce populează autoritățile publice, politizarea excesivă și suprapopularea cu activiști de partid rudimentari, cu o slabă pregătire profesională, veșnic preocupați de înavuțire, pe orice căi, atât ca obiectiv personal, dar și pentru a-și recompensa stăpânii care i-au numit în funcții”.

Cookies