ARHIVA B365

Sindicaliştii de la metrou vor protesta din nou, miercuri şi joi

Sindicaliştii de la metrou vor ieşi în stradă, miercuri şi joi, între orele 12.00 – 13.45. Potrivit unui comunicat de presă remis B365.ro de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), sindicaliştii vor picheta sediul Guvernului pentru că nu le-au fost soluţionate cererile. Organizatorii precizează că 150 de sindicalişti vor picheta în fiecare din cele două zile. Redăm integral comunicatul de presă remis de USLM:

„Guvernul şi Administraţia Metrorex scot sindicaliştii de la Metroul bucureştean, din nou în stradă.

Deşi au organizat acţiuni de protest pe tot parcursul lunii mai, pichetări şi mitinguri în faţa ministerului Transportului şi Metrorex precum şi al Guvernului, sindicaliştii de la metroul bucureştean nu au primit niciun răspuns la revendicările lor.

Prima acţiune de protest din luna iunie, va avea loc în zilele de 11 şi 12 iunie, prin pichetarea sediului Guvernului între orele 12.00 –13.45.

Cei 150 de sindicalişti care vor fi prezenţi, miercuri şi joi în faţa Guvernului cer:

1. Renuntarea la proiectul HG privind trecerea metroului in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau in cazul in care aceasta decizie este de neschimbat, transferul sa se faca in baza unei legi organice si in baza unui Acord Social semnat cu sindicatul din metrou privind preluarea tuturor salariatilor actuali iar metroul sa fie in subordinea directa a Primarului General al Capitalei.

2. Reanalizarea contractului de mentenanta incheiat cu SC Alstom Transport SA, contract datorita caruia SC Metrorex SA inregistreaza pierderile actuale.

3. Solutionarea starii de curatenie de la metrou si asigurarea locurilor de munca ale salariatilor din activitatea de salubrizare externalizati in anul 2003, avand in vedere ca incepand cu data de 17.04.2014 metroul a devenit o adevarata bomba ecologica iar publicul calator si angajatii sunt in pericol din cauza inmultirii nepermise a tantarilor si a sobolanilor.

4. Respectarea si aplicarea ca atare a prevederilor Memorandumului semnat de Premerierul Victor Ponta in data de 25.09.2013 si a prevederilor CCM – Metrorex in vigoare privind acordarea unei cresteri salariale direct proportionale cu rata inflatiei, tinand cont de faptul ca fondul de salarii Metrorex nu a mai crescut pe peste 5 ani iar salariatii au renuntat de buna voie la unele facilitati financiare prevazute in contractul de munca, dand astfel dovada de intelegere fata de Guvern si fata de criza financiara prin care s-a trecut.

5. Finantarea in continuare a activitatii Clubului Sportiv Metrorex, singurul club sportiv muncitoresc din tara conform Codului Fiscal/2014 si a prevederilor Contractului Colectiv de Munca Metrorex in vigoare.

Acestea sunt doar o parte din revendicarile sindicalistilor de la metrou avand in vedere starea de degradare la care s-a ajuns de cand la conducerea acestuia a fost implementat managementul privat.

Nesolutionarea acestor principale revendicari va conduce la continuarea luptei sindicale prin diverse actiuni organizate in conformitate cu legea, inclusiv prin declansarea grevei generale imediat ce actualul contract colectiv de munca isi va inceta aplicabilitatea”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button