Sindicaliștii de la metrou îl amenință din nou pe Cătălin Drulă în tensiunile Metrorex: Daca vor fi dați oameni afară sau li se ia din salariu, vom începe procedurile pentru declanșarea grevei

22 apr. 2021
434 Afișari
Sindicaliștii de la metrou îl amenință din nou pe Cătălin Drulă în tensiunile Metrorex: Daca vor fi dați oameni afară sau li se ia din salariu, vom începe procedurile pentru declanșarea grevei

Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (USLM) a organizat joi o conferinţa de presă cu tema "România încotro?". Aici, Ion Rădoi, șeful sindicatului USLM a transmis că în cazul în care vor fi dați oameni afară sau li se vor tăia salariile, atunci vor fi demarate procedurile pentru declanșarea grevei.

Unitatea Sindicatul Liber din Metrou va începe procedurile pentru declanșarea grevei dacă vor fi disponibilizări sau reduceri de salarii, a anunțat joi liderul de sindicat Ion Rădoi.

„În acea zi nu a fost grevă, nu a organizat nimeni o grevă, pentru că greva se face, juridic, aşa: se face o negociere cu Administraţia, o conciliere cu Ministerul Muncii, o grevă de avertisment de două ore, după care greva propriu-zisă. Acestea sunt procedurile când faci o grevă. Numai că de data asta nu avem de-a face cu o grevă, sindicatul nu s-a implicat, nu a avut nicio problemă, ci s-a întâmplat altceva: a fost oprire voluntară a lucrului, care se poate întâmpla oricând, şi azi, şi mâine, şi poimâine. Şi aia nu este problema sindicatului”, a afirmat Ion Rădoi, scrie economica.net.

Amenințări dacă Metrorex dă oameni afară sau schimbă salariile

Preşedintele USLM a subliniat că sindicatul va demara paşii legali pentru declanşarea grevei în cazul în care Metrorex va tăia salariile angajaţilor sau va face disponibilizări.

„(În cazul în care Metrorex taie salarii sau face disponibilizări, n.r.) sigur facem grevă, adică vom respecta legea, în ordinea menţionată. Dacă vor fi daţi oameni afară sau li se ia din salariu, începem procedurile pe care vi le-am spus mai devreme”, a menţionat Ion Rădoi.

„Daca vor fi dați oameni afară sau li se ia din salariu, vom începe procedurile pentru declanșarea grevei”, a precizat Rădoi, cu ocazia unei conferințe de presă.

El speră însă că nu va fi cazul și a prezentat un document semnat de directorul general al Metrorex Ștefan Paraschiv în urma negocierilor după protestul spontan din 26 martie. Potrivit documentului menționat, conducerea Metrorex s-ar fi angajat să nu efectueze disponibilizări sau să cerceteze disciplinar participanții la protestul spontan.

Cum a pornit scandalul

În data de 26 martie, circulaţia trenurilor de metrou a fost blocată de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare, informează Agerpres.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a pus protestul pe seama anunţului privind eliberarea spaţiilor comerciale şi i-a sfătuit pe angajaţii de la metrou să nu se lase amăgiţi.

Metrorex a anunţat în data de 2 aprilie că începe procedurile de evacuare a spaţiilor comerciale existente în staţiile de metrou, întrucât termenul acordat pentru eliberarea acestora expira la acea dată. Conform sursei citate, aceste magazine situate în staţii reprezintă un pericol iminent pentru siguranţa călătorilor şi a infrastructurii de metrou, deoarece constituie obstacole în calea de evacuare în caz de urgenţă, îngreunează accesul la hidranţii interiori şi nicio construcţie după 2010 nu are aviz ISU.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a scris sâmbătă pe Facebook că acţiunea de desfiinţare a spaţiilor comerciale amplasate ilegal pe domeniul public va continua, menţinând că au fost desfiinţate 63 de astfel de spaţii în 10 staţii de metrou, numai într- singură zi.

Cookies