Sindicaliștii de la metrou anunță grevă generală. RATB face grevă de solidarizare

de:
04 sept. 2013
0 Afișari
Sindicaliștii de la metrou anunță grevă generală. RATB face grevă de solidarizare

Sindicaliștii sunt în continuare nemulțumiți de faptul că nu le-au fost mărite salariile și nu a fost încheiat un nou contract colectiv de muncă, cel vechi expirând la 31 martie. Conform liderului sindical Ion Rădoi, o grevă e avertisment va avea loc pe 17 septembrie, între orele 04:00 – 06:00, iar greva generală este programată pe 30 septembrie, dacă doleanțele nu le vor fi îndeplinite.

Liderul sindical Ion Radoi a declarat ca sindicalistii membri ai Federatiei „ATU – Romania”, picheteaza joi sediul Guvernului, iar in 30 septembrie vor intra in greva generala, urmand sa fie oprita activitatea la metrou si RATB pana la ora 16.00.

Angajații de la Metrorex sunt nemulțumiți că nu le-au mai fost mărite salariile încă din 2008. Efortul bugetar necesar pentru rezolvarea cerințelor sindicaliștilor Metrorex ar fi de 9 milioane de lei, potrivit lui Ion Rădoi, preşedintele Sidicatelor de la Metrou şi al Federaţiei ATU România. 

Dacă lucrătorii de la metrou vor intra în grevă, vor fi afectați 700.000 de călători pe zi.

Angajații RATB au anunțat că vor intra și ei în grevă de solidarizare cu cei de la metrou. 

Ce spune Metrorex

Iată și poziția companiei Metrorex față de anunțul sindicaliștilor: „Administraţia apreciază că dreptul la grevă trebuie exercitat numai în condiţiile şi limitele prevăzute de lege şi cu respectarea strictă a garanţiilor stabilite de legiuitor în scopul asigurării unor servicii esenţiale pentru comunitate şi ocrotirii unor interese generale. Atragem atenţia că, prin încetarea activităţii, un segment de călători, care în mod normal sunt utilizatori ai transportului cu metroul, va fi afectat şi va fi obligat să-şi reconsidere activitatea diurnă privind deplasările în oraş. Atragem, de asemenea atenţia, în virtutea obligaţiilor legale pe care le avem, că societatea comercială desfăşoară o activitate de transport de persoane, cu metroul, în scopul satisfacerii interesului public şi social, că acest scop nu trebuie afectat printr-o acţiune de grevă şi că mijloacele de presiune nu trebuiesc exercitate prin afectarea acelor categorii de populaţie cărora le este adresat acest mijloc de transport. Consecinţele celor prezentate mai sus, sunt producerea de incidente cauzate de aglomeraţia din staţiile de transport public de suprafaţă şi traficul general supraaglomerat din oraş, incidente ce pericliteză sănătatea şi viaţa oamenilor.

Conducerea Metrorex a dat dovadă în permanenţă de disponibilitate şi deschidere în ceea ce priveşte negocierea Contractului Colectiv de Muncă, propunând la fiecare rundă de negociere încheierea unui nou CCM în concordanţă cu prevederile legale în vigoare, astfel încât activitatea societăţii Metrorex să se desfăşoare în continuare în condiţii normale fără afectarea publicului călător.”

 

Ce salarii au angajaţii Metrorex

Cât au câștigat salariații Metrorex, în medie, anul trecut, aflăm din bugetul de venituri și cheltuieli al Societalii Comerciale de Transport cu Metroul București, „Metrorex” – S.A., aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, pe care îl puteți consulta aici.

Ion Rădoi, liderul sindicaliștilor Metrorex, a declarat că salariul mediu brut tarifar la Metrorex este de 1.943 de lei.

Conform documentului citat mai sus, câștigul mediu lunar per salariat este de 3776,42 lei pe lună, iar cu tot cu alte bonificații în lei sau în natură se ridică la 3.982,44. Media este făcută la nivelul de 4.508 salariați ai Societății Comerciale.  Spre comparație, salariul mediu la nivel național este de 1.548 de lei. 

Totalul cheltuielilor salariale la nivelul Societății se ridică la 215.433.910 lei. 

Salariu mediu

Cookies