Simptomele la care trebuie să fie atente persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson. Când trebuie contactat medicul

21 apr. 2021
148 Afișari
Simptomele la care trebuie să fie atente persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson. Când trebuie contactat medicul

Simptomele la care trebuie să fie atente persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă consultarea medicului în cazul în care, în decurs de trei săptămâni de la imunizarea anti-COVID-19 cu vaccinul Johnson&Johnson, apar simptome precum dificultăți de respirație, durere în piept sau umflarea picioarelor.

Prima tranșă de 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson a ajuns în România în data de 14 aprilie. Însă vaccinarea cu acest ser nu a început, deoarece autoritățile așteptau concluziile EMA după ce compania a anunțat suspendarea distribuirii vaccinului în Uniunea Europeană pentru a examina împreună cu autorităţile sanitare europene cazurile extrem de rare de formare de cheaguri de sânge semnalate în SUA după administrarea acestui ser.

Simptomele la care trebuie să fie atente persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson

Se recomandă contactarea de urgență a medicului dacă sunt constatate următoarele simptome în primele 3 săptămâni de la vaccinare:

  • dificultăți de respirație;
  • durere în piept;
  • umflarea picioarelor;
  • durere abdominală puternică și persistentă;
  • dureri de cap persistente;
  • vedere încețoșată;
  • pete mici de sânge sub piele la distanță de locul administrării vaccinului.

Întregul raport în ceea ce privește vaccinul Johnson & Johnson este transmis de EMA, AICI.

Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) recomandă raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către pacienți (https://covid19.anm.ro).

Ce a transmis CNCAV

„Vaccinul Johnson&Johnson este sigur și eficient!

Concluziile EMA 20.04.2021 în ceea ce privește vaccinul dezvoltat de compania Johnson&Johnson, cu regim de administrare monodoză.

  • Raportul risc-beneficiu pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania Johnson&Johnson, denumit “COVID-19 Vaccine Janssen”, rămâne nemodificat – beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile efectelor adverse.
  • Apariția unor afecțiuni care asociază tromboză și trombocitopenie a fost întâlnită extrem de rar în cazul pacienților vaccinați cu acest ser – au fost raportate 8 cazuri în SUA după 7 milioane de administrări.
  • Aceste afecțiuni au fost întâlnite mai frecvent la persoane cu vârstă sub 60 ani, majoritar femei, în primele 3 săptămâni de la vaccinare.

Până la acest moment nu au fost identificați factori de risc care să predispună la apariția acestor evenimente.

Informațiile despre produs (Rezumatul Caracteristicilor Produsului și Prospectul) vor fi actualizate pentru a include date de atenționare cu privire la riscul de apariție a trombocitopeniei și tulburărilor de coagulare.”, scrie CNCAV pe pagina de Facebook.

Cookies