În acest final de săptămână bucureștenii pot merge să vadă ultimul spectacol, pentru nu se știe sigur câtă vreme, făcut de fântânile de la Unirii, în cadrul evenimentului „Simfonia Apei”.
La final de septembrie este programată ultima reprezentație din acest sezon, iar dacă lucrările la Planșeu vor începe, este posibil ca anii viitori să nu mai putem admira jocurile de apă, lumini și muzică.
Ediția a V-a a show-urilor multimedia „Simfonia Apei” a început în data de 17 mai 2024. Timp de 5 luni atât bucureștenii, cât și turiștii s-au putut bucura de spectacole impresionante de apă, lumini și muzică din centrul Capitalei.
De asemenea, în data de 26 iulie 2024, cei prezenți s-au putut bucura și de un „dans” pe cerul din zona fântânilor oferit de 150 de drone, în cadrul „Simfoniei Campionilor”. Acest spectacol special a fost dedicat tuturor olimpicilor olimpicilor români.
În curând va avea loc ultima reprezentație a acestei ediții. Mai precis, cetățenii se mai pot bucura de spectacole doar în ultimul weekend din luna septembrie 2024. Pe rețelele de socializare, reprezentanții Apa Nova au anunțat că pentru data de 27 septembrie a fost pregătit spectacolul cu tema:
Spectacolul va avea loc între orele 19:30 – 21:30.
Depinzând de momentul la care vor fi începute lucrărilor la Planșeul Unirii, realizat acum aproape 100 de ani, este posibil să nu mai avem parte de o nouă ediție din „Simfonia Apei” în 2025. De asemenea, aceste spectacole ar urma să lipsească din viața cotidiană pentru câțiva ani, până când Planșeul Unirii va fi pus în siguranță.
Planșeul de la Unirii a fost construit anii 30. Inițial, acesta era un pod de lemn care traversa Dâmbovița. Mai târziu, în anii ’80, când Președintele de la acea vreme, Nicolae Ceaușescu reconfigura tot centrul, planșeul a fost „betonat” și peste el a fost construit pasajul rutier Uniri.
Sub pasaj și planșeu, dar și sub râul Dâmbovița, au fost realizate stațiile de metrou Unirii 1, Unirii 2, împreună cu pasajul pietonal care face legătura dintre acestea.
În anul 2022, Planșeul Unirii a fost încadrat în starea tehnică IV – nesatisfăcător.
Săptămâna trecută, primarul din S4, Raed Arafat, Prefectul Capitalei, alături de profesori din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, proiectanți și constructori au mers în subteran pentru noi verificări.
Cu toate astea lucrările nu au fost încă începute nici până acum, deoarece Nicușor Dan nu dorește să emită o autorizație în regim de urgență.