ARHIVA B365

Silvian Ciupercă, șeful CJ Ialomița, a fost arestat

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au decis joi arestarea preventiva pentru 30 de zile a presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Ialomita, Silvian Ciuperca, acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie de savarsirea mai multor fapte de coruptie, informeaza Agerpres. Decizia instantei nu este definitiva.

In acelasi dosar, magistratii au emis mandat de arestare si pentru Cezar Gheorghe Valcan, director al Serviciului Achizitii si Patrimoniu din CJ Ialomita.

Silvian Ciupeca a fost retinut miercuri pentru luare de mita, doua infractiuni de folosirea influentei si autoritatii conferite de functia de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie, doua infractiuni de instigare la abuz in serviciu, instigare la fals intelectual si la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In dosar mai sunt cercetati Marius Dragos Constantinescu; Liviu Gabriel Musat, presedinte al ADR Sud Muntenia, Mariana Visan, director adjunct in cadrul aceleiasi institutii; Elena Trandafir, beneficiar si/sau consultant in cadrul unor proiecte cu finantare europeana depuse la ADR SUD Muntenia.

Procurorii sustin ca, in ianuarie 2014, Silvian Ciuperca si-a folosit influenta si autoritatea in scopul obtinerii pentru altul a unui folos necuvenit, si anume asigurarea postului de manager interimar in cadrul Spitalului judetean Ialomita.

Seful CJ este acuzat ca, in perioada martie-aprilie 2014, dupa efectuarea unui control de catre Corpul de Control al Ministerului Sanatatii, l-a determinat pe un consilier din cadrul ministerului sa-si exercite atributiile de serviciu in mod defectuos, prin intocmirea raportului de control neconform realitatii.

„Astfel, au fost eliminate din cuprinsul acestui raport dispozitii si pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmarire penala, aducand-se atingere activitatii de control al Ministerului Sanatatii si increderii publice. In perioada martie-aprilie 2014, Ciuperca l-a determinat pe acelasi consilier sa intocmeasca in fals raportul de control, prin omisiunea, cu stiinta, de a insera anumite imprejurari care ar fi putut duce la tragerea la raspundere penala, disciplinara sau administrativa a celor supusi controlului”, declara procurorii.

DNA precizeaza ca, in perioada decembrie 2013-iulie 2014, Ciuperca i-a determinat pe Musat si Visan si un expert de la aceeasi agentie sa-si indeplineasca defectuos atributiile de serviciu, in sensul amanarii nejustificate a vizitelor de monitorizare la beneficiarii unor proiect cu finantare europeana, intre care Elena Trandafir, evitandu-se ca acestia sa suporte corectii financiare de aproximativ 42.000 lei.

Anchetatorii au mai constatat ca seful CJ Ialomita, in perioada aprilie-mai 2014, abuzand de prerogativele functiei sale, avand un ascendent asupra subordonatilor sai, i-a determinat pe membrii Comisiei de licitatie din Consiliu sa-si indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu, in sensul atribuirii, in mod nelegal, a contractului de concesiune unei societati SC Green Harvest SRL (ofertant clasat pe locul 2) si a incheiat cu aceasta firma contractul de concesiune, producand astfel o prejudiciu de aproximativ 7 milioane lei (pe toata durata contractului de 35 de ani) echivalent euro 1.577.000 euro.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button