„Siguranța pietonilor din București e pe ultimul loc pentru autoritățile locale!” Alt trotuar transformat total în parcare și un nou un apel al Asociației Vrem Schimbare

07 feb. 2023
1043 afișări
"Siguranța pietonilor din București e pe ultimul loc pentru autoritățile locale!" Alt trotuar transformat total în parcare și un nou un apel al Asociației Vrem Schimbare. Imagine simbol: Unsplash

Asociația Vrem Schimbare a făcut un nou apel cu privire la trotuarele ocupate de mașinile parcate. Din această cauză, pietonii sunt nevoiți să se deplaseze pe stradă, riscând să fie accidentați de mașini.

Asociația le cere autorităților să rezolve problema trotuarelor pline de mașini parcate.

Legislația cu privire la ocuparea trotuarelor de vehicule imobilizate

În codul rutier, capitolul 9, partea 12, privind obligațiile și interzicerile pietonilor, există o lege cu privire la ocuparea trotuarelor de vehicule imobilizate:

Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru( art. 72 alin. 7 din OUG).

Chiar Asociația menționează această legistație care protejează dreptul pietonilor de a se deplasa sigur pe spațiile exlusiv destinate acestora. Însă, de cele mai multe ori, această legislație este încălcată, conform Asociației Vrem Schimbare:

Desi există legislație care protejează dreptul pietonilor de a se deplasa sigur, eficient și confortabil pe spațiile exclusiv destinate acestora, instituțiile cu atribuții în aplicarea legii (Poliția Locală de sector, Poliția Locală a Capitalei, Brigada Rutieră, etc) de cele mai multe ori trec pe lângă situațiile în care legislația este încălcată.

București, un „oraș ostil cu pietonii”

Asociația spune că Bucureștiul este un „oraș ostil cu pietonii”. Siguranța pietonilor ar trebui prioritizată de către autoritățile locale. Pietonii trebuie să fie foarte atenți la modul în care circulă și își pun viața în pericol în momentul în care se deplasează pe carosabil.

Asociația mai spune și că:

Pietonii sunt obligați în fiecare zi să se deplaseze pe carosabil, punându-și viața în pericol, pentru că domeniul public pe care au dreptul să circule, este ocupat ilegal și abuziv. Este o constantă luptă pentru supraviețuire, în care pietonul trebuie să-și concentreze atenția în a se deplasa prin oraș, ocolind multitudinea de obstacole și supraviețuind incă o zi în Capitală.

Este dificilă viața de pieton?

Asociația Vrem Schimbare are chiar și un site destinat problemelor pietonale. Bucureștenii sunt îndemnați să facă sesizări în cazul în care întâmpină probleme care le îngreunează accesul prin oraș.

Există mai multe tipuri de situații pe care aceștia le pot sesiza:

  • Autoturism abandonat pe domeniul public — mail la Primăria de Sector sau Primăria București
  • Autoturism parcate neregulamentar (trotuar, trecere de pietoni, spațiu verde) — mail la Poliția Locală de Sector, Poliția Locală București sau Brigada Rutieră
  • Deșeuri abandonate pe domeniul public — Poliția Locală de Sector
  • Instalare stâlpi anti-parcare — mail la Administrația Străzilor sau la Primăria de Sector
  • Refacere marcaj rutier — mail la Administrația Străzilor sau la Primăria de Sector.

Pe site se găsește și un model de cerere de sesizare, alături de adresele de email are instituțiilor care se ocupă de acestea.

Citește mai multe AICI.

Te-ar putea interesa și:

Cookies