Sigur ai văzut postările care îți promit câștiguri rapide. Avertizare CERT-RO: sunt capcane create de infractori cibernetici

22 feb. 2022
287 afișări
Sigur ai văzut postările care îți promit câștiguri rapide. Avertizare CERT-RO: sunt capcane create de infractori cibernetici
Sigur ai văzut postările care îți promit câștiguri rapide. Avertizare CERT-RO: sunt capcane create de infractori cibernetici. Sursă foto: Pixabay.com

CERT-RO a trimis un mesaj de avertizare referitor la postările care au apărut în ultima vreme pe rețelele de socializare cu oportunități de investiții, care promit câștiguri rapide, prin intermediul unor postări sponsorizate.

Avertizare CERT-RO: sunt capcane create de infractori cibernetici

Aceste postări care promit îmbogățirea peste noapte sunt niște capcane de tip scam și sunt create de infractori cibernetici, prin intermediul unor pagini de Facebook, declară Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC.

Pentru ca înșelătoria să pară cât mai reală, infractorii cibernetici folosesc imaginea unor branduri foarte cunoscute din România (ca de exemplu: ING România, Banca Transilvania sau News.ro) sau de imaginea unor persoane publice (Marcel Pavel, Mircea Bravo sau Ștefan Mandachi).

Cu toate acestea, dacă omul care vede postarea ar verifica pagina de social media care publică aceste mesaje (data la care a fost lansată, numărul de urmăritori, corectitudinea textului publicat) sau domeniul link-ului pe care urmează să îl acceseze, își poate da seama cu ușurință că este vorba despre o tentativă de fraudă online. Asta pentru că postările care promit câștiguri rapide nu se află pe un canal oficial de comunicare al companiei în numele căruia s-ar fi publicat acel mesaj.

Sfaturile transmise de autorități

În momentul în care aveți dubii în privinița unui link, puteți introduce manual adresa site-ului dorit în browserul de navigare pe internet, transmit reprezentanții CERT-RO.

Ce recomandă specialiștii:

  • Evitați să accesați link-uri din surse pe care nu le cunoașteți sau care sunt dubioase.
  • În momentul o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, verificați existența promoției pe canalele oficiale ale companiei respective.
  • Nu furnizați date personale, date financiare sau date de autentificare, dacă vă sunt cerute explicit online, mai ales în condițiile în care vi se promite un câștig rapid dacă le furnizați.
  • Raportați paginile care propagă concursuri, promoții false sau oportunități ireale de câștig către rețeaua socială în spațiul căreia s-a publicat acel post. Dacă se strâng mai multe raportări într-un timp scurt, pagina care propagă conținut de tip scam poate fi suspendată rapid.
  • Dacă ați oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe rețelele de social media, sunteți sfătuiți să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont. Dacă ați suferit pagube materiale, sunteți rugați să depuneți o plângere la Poliția Română. De asemenea, anunțați Directoratul la 1911 sau pe adresa de mail: [email protected].

Cookies