Sia cântă astăzi în Bucureşti. Povestea artistei cu chipul acoperit tot timpul

de:
17 aug. 2016
5 Afișari
Sia cântă astăzi în Bucureşti. Povestea artistei cu chipul acoperit tot timpul

Sia Kate Isobelle Furler s-a născut pe 18 decembrie 1975, în Adelaide, Australia. Tatăl său, Phil Colson, este muzician şi a fost membru al mai multor formaţii, printre care Foreday Riders, Rum Jungle, Fat Time, Jump Back Jack şi Mount Lofty Rangers. Mama sa, Loene Furler, de asemenea, este cântăreaţă, compozitoare şi muziciană. Sia este nepoata actorului şi cântăreţului Kevin Colson, şi a muzicianului Colin Hay, membru al formaţiei australiene Men at Work. Când era copil, în casa părinţilor din Adelaide, Sia încerca să-i imite pe Arethei Franklin, Stevie Wonder şi Sting, scrie Mediafax.

În anul 2000, Sia a semnat un contract de înregistrare cu Sony Music a sub-label Dance Pool şi a lansat primul ei single, „Taken for Granted” care a ajuns pe locul 10 în UK Singles Chart. În 2001, ea a lansat al doilea album al ei solo Healing Is Difficult care îmbina jazz retro şi muzică soul. În 2004 Sia şi-a lansat al treilea album de studio Colour the Small One. Albumul are un amestec de instrumente acustice şi suport electronic pentru material. Albumul a dat naştere celor cinci discuri single care au fost în top 20 în Statele Unite ale Americii. „Breathe Me”, „Don’t Bring Me Down”, „Where I Belong” şi „Numb”. Nemulţumită de vânzările albumului Colour the Small One, Sia se mută în New York în 2005. Îşi continuă cariera cu materiale pentru alţi artişti precum: Katy Perry, Rihanna, David Guetta, Eminem, Christina Aguilera şi alţii, fără a mai lansa vreun alt material discografic până în anul 2008 când lansează albumul „Some People Have Real Problems”.

În 2010 Sia intră într-o depresie severă cauzată de moartea tatălui ei, Phil Collson, pe care nu l-a putut salva din ghearele băuturilor alcoolice. Această depresie o face pe Sia să se îndepărteze din ce în ce mai mult de lume recurgând la diferite tehnici şi metode spectaculoase de a–şi ascunde faţa. Talentul ei muzical este alimentat de depresie. 

A cântat în concerte cu spatele la public. Şi-a ascuns chipul sub o fâşie de dantelă neagră sau a rugat alţi artişti s-o înlocuiască. De pildă, în timpul unei apariţii televizate în care a cântat live piesa „Chandelier”, actriţa Lena Dunham („Girls”) a ţinut locul Siei în faţa publicului: a fost un alter-ego cu perucă blondă.

Sia a spus într-un interviu televizat (dat tot cu spatele la cameră) că a ales peruca blond platinat, cu tunsoare bob să o reprezinte, pentru că poate fi pusă pe capul oricui. Orice persoană îi poate ţine locul. Alegerea aceasta de a nu se arăta în public îi permite Siei să-şi continue cariera fără a-şi stârni iar angoasele. Ea a explicat că se simte protejată dacă nu e recunoscută pe stradă şi în locuri publice nici măcar atunci când la radio se aud piesele ei. Sia a destăinuit că suferă de o timiditate exagerată.

Tot în anul 2010 Sia lansează cel de-al cincilea album de studio al său We Are Born ca o nouă speranţă după moartea tatălui său. În 2013, Sia primeşte provocarea de a scrie o piesă pe moment de la o televiziune americană. În doar 18 minute Sia a compus muzica şi versurile hit-ului anului 2014 „Chandelier”. În 2 săptămâni melodia ajunge pe radio, şi pe locul 3 în topul internaţional al revistei Billboard. Tot în anul 2014 Sia lansează cel de-al şaselea album al său 1000 Forms Of Fear şi devine cea mai celebră cântăreaţă a anului cu hitul „Chandelier”, cu colaborarea starului din show-ul de talente „Dance Mom’s” Maddie Ziegler. Sia a descoperit-o pe nubila de 12 ani şi a distribuit-o în videoclipul ei.

Cântăreaţa a dezvăluit într-un interviu pentru NPR că hitul este de fapt „o melodie întunecată despre alcoolism”. Sia, care se declară „sober” şi „clean”, după ce s-a luptat cu dependenţa de droguri şi alcool, în perioadele sumbre, recunoaşte că şi-a dorit ca „Chandelier” să fie un altfel de imn pop despre adicţie.

În videoclip, copilul-dansator Maddie Ziegler, este îmbrăcată într-un costum de culoarea pielii. Dansul lui Maddie sugerează că trupul ei este fraged şi se creează continuu, prin mişcări convulsive, ca un corp de nou-născut, închis în sacul amniotic. Dansatoarea copil poartă peruca blondă, un simbol al unei „alter persona”. Sia, care a regizat videoclipul, a mărturisit că un alter ego copil se furişează mereu în interiorul ei. Piesa este despre melancolie şi lupta cu demonii personali.

În 2015 Sia câştigă premiul pentru „Înregistrarea anului” la a 57-a ediţie a premiilor Grammy cu melodia Chandelier. În acelaşi an Sia lansează „Elastic Heart” care ilustrează povestea ei şi a tatălui său pe care nu l-a putut salva din ghearele băuturilor alcoolice şi o să îşi lanseze cel de al şaptelea album de studio This Is Acting (2016). Astfel, Sia păşeşte pe urmele Arethei Franklin, Madonnei şi ale Ellei Fitzgerald.

Cookies