Și, totuși, cine-a tras în noi după 22?

19 dec. 2020
208 afișări
Și, totuși, cine-a tras în noi după 22?

Totuși, nu există nicio urmă de rechizitoriu despre tentativa de lovitură de stat militară după modelul știut de orice copil de școală: crearea unei situații de necesitate atât de urgentă încât doar măsura militarizării totale o poate surmonta.

Nota b365.ro: Acesta este episodul 2 al unei mini-serii semnate de Tudor Dumitrașcu despre evenimentele din decembrie1989. Dacă ieri a fost vorba despre Noaptea Generalilor (Iulian Vlad – Ștefan Gușă), astăzi ajungem la Sibiu, acolo unde a fost împușcat primul militar. Episodul 1: Elicopterele teroriste din 22 decembrie 1989 și dictatura militara cu aromă sud-americană

EPISODUL 2

În seară lui 22 decembrie, în piața din fața Comitetului Central începe să se tragă. Ceaușescu decolase încă din jurul orei 12, trec cel puțin 6-7 ore de la acest moment până la primele focuri, reale sau doar simulate. Ce se întâmpla în acest interval?

Să revenim puțin la Sibiu. Înclin să cred că acolo este ground zero, poligonul de testare pentru ce se va întâmpla în următoarele zile la București. Acolo le vine ideea. Cine sunt „ei”? Sunt foarte puține opțiuni. De fapt, nu e decât una.

Uciderea primului militar pare să ateste că Securitatea și Miliția s-au transformat în inamicii Armatei

Pe 22 decembrie, la prânz, la Sibiu, un militar dintr-unul dintre cordoanele de securitate desfășurate în oraș este împușcat în cap. Evenimentul se întâmpla după ce, cu o zi înainte, soldații din garnizoană trag haotic în mulțimile adunate în piața centrală. Există morți și răniți civili încă din 21 decembrie în oraș, morți imputabili armatei, fără dubii. Pe 22, uciderea primului militar pare să ateste că Securitatea și Miliția s-au transformat în inamicii armatei, trecute între timp de partea poporului, și începe măcelul. Cele două, trei instituții, miliția/securitatea vs armata, folosesc 2 milioane de cartușe una împotriva alteia, mor 100 de oameni, civili prinși la mijloc, soldați, milițieni.

 Dar uciderea primul militar este momentul zero. Este momentul primei victime din rândul MApN de la începutul tuturor revoltelor de la Iași și Timișoara. Este doar 12.30, Ceaușescu abia se ridică de pe CC la București. Dacă acest moment nu este premeditat – sunt multe teorii despre cine trage în soldatul de la Sibiu – oricum, în mod sigur va furniza ideea generală a evenimentelor ulterioare de peste tot.

Armata se transformă din agresor în victimă

Un strateg suficient de vizionar a văzut aici o oportunitate: armata se poate transforma din opresor – fapt indubitabil până atunci – în victimă. Iar o victimă are nevoie de un agresor: așa apare ideea amestecată a unei armate oculte, ascunse, antiromânești, practic o forță de invazie plauzibilă în condițiile demenței lui Ceaușescu, de care brava armata română ne va apăra cu mare risipă de vieți de-a lungul următoarelor zile. Teroriștii. 

De ce nu sunt sigur că această diversiune nu este neapărat premeditată, ci apare ca idee salvatoare în urma evenimentului de la Sibiu? Să ne întoarcem la București unde trec cel puțin 6 ore din momentul primului militar mort la Sibiu până la primele focuri de armă din față de la CC. Adică timpul necesar pregătirii unei operațiuni similare care să mute cu 180 de grade rolul și rostul armatei. Timpul pentru amplasarea simulatoarelor și trăgătorilor izolați în punctele strategice. Dacă ar fi fost parte a unui plan deja stabilit, probabil ar fi trecut mult mai puțin. Poate au așteptat întunericul… Cine știe? E foarte posibil ca mortul de la Sibiu să fie o victimă întâmplătoare, dar consecințele sunt devastatoare. E relativ mai puțin important. Haosul de la Sibiu certifica faptul că cetățenii se raliaseră imediat armatei în confruntarea cu mult hulita securitate. Și apoi, după ce Securitatea primește ordinul oficial de retragere, în confruntarea cu armata din umbră. Din ucigași în eroi – iată calea spre mântuire.

Cine sunt teroriștii?

Cine sunt trăgătorii izolați? Poate tot unitățile speciale de „cercetare – diversiune” precum cea plecată de la București și dispusă la Sibiu înainte de fuga lui Ceaușescu, dar clar activată imediat după ora 12 din data de 22? Sunt securiști, militari DIA, habar n-am, cert e că sunt foarte români și că răspund de comandamente militare românești. Și că incredibil de puțini oameni sunt necesari pentru un asemenea haos, mai ales atunci când zvonistica de la televizor sporește geometric panică. Iar dacă tu cauți arabi, cu atât mai mici sunt șansele să îi prinzi. De ce e nevoie de puțini? Pentru că le poți șterge urmele mult mai ușor. Sau îi poți șterge direct pe ei…

 

Cookies