„Și eu am omorât oameni!” Povestiri îngrozitoare dintr-o secție ATI din România unde sunt internați bolnavi de COVID-19

08 mart. 2021
487 Afișari

Pacienți bolnavi de COVID-19 sedați din primele ore în care ajung la ATI. Oameni bolnavi legați de pat ca să nu se mai agite. Oameni care mor asfixiași, sedați... Pare de o cruzime ireală, inumană, pare de neimaginat. Totuși, exact asta povestește un cadru medical care, pentru protecție, dorește să își păstreze anonimatul în dezvăluirile din presă, dar care promite să vorbească oricând cu procurorii, dacă vor începe o anchetă. Lucru care, de altfel, s-a și întâmplat: Parchetul s-a autosesizat.

”Nu vreau să crezi că vreau să salvez lumea. Nu vreau, pentru că nu pot. Dar am nevoie de ajutor, pentru că am fost acolo, am văzut și mă doare. Nu-mi poate spune nimeni că nu e așa și vor mai fi și alții care vor intra și nu vor mai ieși în viață. Acești oameni trebuie răzbunați. Aceste decese trebuie răzbunate prin aflarea adevărului. Măcar alții și alții să nu pățească la fel. De undeva trebuie să se înceapă”, declară, pentru Turnul Sfatului, un cadru medical.  El descrie o anticameră a morții – secția ATI dedicată bolnavilor COVID a Spitalului Clinic Județean Sibiu.

Acestui om jurnaliștii de la Turnul Sfatului i-au spus „Domnul S”, pentru că „Domnul S” se teme de repercursiuni în breaslă, dar promite că va da declarații procurorilor dacă va începe o anchetă. Mai spune că tot ceea ce declară poate fi probat. 

Orori la ATI în pandemie

Domnul S. se declară îngrozit de faptul că toți pacienții cu COVID care ajung la ATI sunt sedați aproape imediat. ”Pe un om cu insuficiență respiratorie dacă îl sedezi, moare. Pentru că în insuficiență respiratorie nu se dă de dormit și seara. Se face terapie. Se face oxigeno-terapie. Cum îți explici că vine din spital un caz. O doamnă operată, «deschisă, închisă» de un chirurg anume. O ciroză hepatică. S-a gândit să o ducă în modular să mai moară unul de COVID. Da, oamenii se omoară. Și eu am omorât oameni, pentru că am lucrat acolo. Chiar dacă din toate puterile mele am încercat să fac totul să nu încarc acele seringi cu sedare”, spune Domnul S., care susține că seringile automate se încarcă aproape tot timpul cu anestezice și sedative extrem de puternice. ”Eu am intrat cu alt scop acolo. Am intrat prost, nevinovat, plin de energie, cu sufletul curat să ajutăm că m-am săturat de COVID. Și când colo… Eu nu m-am făcut asistent să-i omor prin sedare. Nu vreau ca mama mea să se răsucească în mormânt, să spună «ăsta nu e copilul meu». Din prima zi când am intrat, m-am îmbrăcat și mi s-a făcut rău. Mă închinam, nu-mi venea să cred. Am mers acasă, nu se poate. Salvatorul nu poate fi criminal, el trebuie să salveze vieți. Ce am văzut eu nu poate fi închipuit de o viață de om. Am văzut oameni care efectiv mor de vii. (…) Nu am văzut pe nimeni intubat care să fie apoi detubat la ATI Sibiu.O singură doamnă am văzut că a deschis ochii, intubată fiind, cu sedare în venă. M-am gândit, Doamne, Dumnezeule nu e un doctor să o supraveghem, poate reîncepe să respire singură. Nu. Mi s-a spus să mărim sedarea la maxim și să-i mai băgăm și Midazolam (n.r. – este un medicament cu acțiune de scurtă durată utilizat pentru a induce sedarea, o stare de calm, somnolență sau somn și care înlătură anxietatea și tensiunea musculară), pe lângă Propofol și Fentanyl. Sunt convinsă că acea femeie a murit de vie. Și altă femeie, și alți bărbați. Ei practic nu mor de COVID, mor de clostridium, mor asfixiați, mor sedați”, mai declară domnul S.

Intubarea excesivă, deseori abuzivă

Domnul S. continuă să povestească: „Atunci când devine agitat, îl sedează. Au fost cazuri când din disperare că rămân fără aer, au devenit agitați și și-au rupt branulele, legăturile. Dar de aici, să-i sedezi până la moarte, să-i răstignești ca pe vite și să-i legi de paturi e cale lungă”. Asistentul  medical declară că se recurge prea repede, prea ușor la această procedură, uneori chiar și atunci când în realitate nu este nevoie. De ce? Pentru liniștea medicilor și asistentelor, spune el. Un pacient intubat nu mai face gălăgie.

Domnul S. mai declară că pacienții sunt legați de pat, de mâini și de picioare, în momentul în care nu mai pot respira și încep să se agite. Domnul S. are și fotografii făcute în ATI, în care se văd mâinile cu pielea ruptă din cauza feșei cu care au fost legați. Puteți citi tot ce povestește cadrul medical aici, pe Turnul Sfatului.

În câteva ore, Parchetul Sibiu anunță că au început o anchetă

Procurorii din Sibiu anunță că deschid dosar penal în urma dezvăluirilor despre pacienți cu COVID-19 sedați și legați de pat. E vorba de un dosar penal de cercetare pentru omor, anunță prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean.

Cookies