Și dacă speranța se naște din cea mai mare suferință? Chris Simion, cancerul și un film de văzut: „Care dintre noi”

30 nov. 2020
946 Afișari
Și dacă speranța se naște din cea mai mare suferință? Chris Simion, cancerul și un film de văzut:
"Nu știm niciodată care dintre noi se va confrunta cu această boală. Una din 8 femei este diagnosticată cu cancer de sân"

Chris Simion - Mercurian este una dintre cele mai apreciate regizoare din Romania. A regizat peste 40 de spectacole și a publicat 11 cărți, dintre care „În fiecare zi, Dumnezeu se roagă la mine”, „40 de zile” și „Imperativele adolescenței” s-au bucurat de un succes răsunător. Jumătate din viața ei a militat pentru promovarea și susținerea teatrului independent în România și a inițiat nenumărate proiecte cu acest scop, printre care Undercloud, festivalul de teatru independent. În urmă cu 3 ani, a demarat proiectul „Grivița 53 - primul teatru construit împreună” unde visează să ridice de la zero primul teatru independent. A vândut casa bunicii sale, iar cu banii câștigați a cumpărat terenul din Calea Griviței 53. Pentru construcția teatrului a inceput sa vândă câte o cărămidă simbolică fiecărei persoane care doreste sa se implice in acest proiect. Prețul unei cărămizi este de 53 de euro și este nevoie de cel puțin 33.000 de iubitori de artă care să se implice în acest proiect.

In 2017, regizoarea Chris Simion – Mercurian a fost diagnosticată cu cancer de sân. Au urmat operația și tratamentul. 2018 a fost anul cu chimio și radioterapie.

La capătul acestui drum, a vrut să spună povestea ca să îi ajute pe cei care trec prin asta. Așa a apărut în 2018 albumul foto – text “Care dintre noi”. Dar nu i s-a părut suficient. I s-a părut că prejudecățile și mentalitatea despre această boala sunt greu de clintit.  Atunci, a scris o piesă de teatru care să dea curaj și să încerce să schimbe perspectiva.

Într-un salon de chimioterapie, unde o zi se trăiește cât o viață, unde se desenează uși când nu există niciuna și unde oamenii văd raze de soare chiar dacă nu există ferestre, cinci personaje cu experiențe diferite de viață reușesc în final să vadă situația în care sunt ca pe o oportunitate. Datorită pandemiei și a închiderii teatrelor, Chris a mutat proiectul de pe scenă, în online. Și mai mult decât atât, ceea ce credea că va fi o piesa filmată a devenit un film în toată regula, un mediu metraj plin de emoție și umor.

„Cancerul nu este o boală. Este o călătorie, e o oportunitate.”

Titlul “Care dintre noi” nu a fost ales întâmplător, pentru că nu știm niciodată care dintre noi se va confrunta cu această boală. Una din 8 femei este diagnosticată cu cancer de sân. “Cancerul nu este o boală. Este o călătorie, e o oportunitate. Filmul este modul meu de a le reaminti oamenilor că au în sine o putere nebănuită de a trece un obstacol greu. Trebuie doar să aibă răbdare, să nu se panicheze. Boala asta conține o experiență majoră, cu delete total dar există situații mult mai dramatice decât cancerul. În afară de asta, viața e frumoasă cu tot ce vine la pachet, nu doar cu ceea ce ne convine nouă. Ceea ce nu coincide cu agenda noastră, imprevizibilul, poate să ne aducă de fapt o schimbare profunda în bine. Doar să lăsăm să se întâmple. Să nu ne opunem.” spune Chris Simion – Mercurian. Filmul are un dublu rol: artistic – de a oferi publicului o premieră în această perioadă lipsită de proiecte cultural-artistice din cauza pandemiei COVID-19 şi de mesager al campaniei de conştientizare că diagnosticul oncologic nu reprezintă o condamnare.

Unde puteți să vedeți „Care dintre noi”

Pe 5 decembrie, ora 20, va fi difuzat în premieră atât pe pagina de Facebook Clinica Neolife România, cât și internațional, pe cel mai mare grup suport “Breast Cancer” din Statele Unite. Textul este tradus de Smaranda Enache, iar subtitrarea este realizată de Mihnea Vonica.

Înainte de film, de la ora 19, pe pagina de facebook Neolife va avea loc o discuție între Chris Simion – Mercurian și medicii Cristina Berteanu (director medical Neolife, medic primar ATI) și Cristian Viișoreanu (chirurg).

Afișul filmului „Care dintre noi”
Filmul s-a bucurat de un succes răsunător la avanpremieră, atât printre spectatori cât și printre pacienții care trec prin această boală

„Care dintre noi” – o distribuție impresionantă

În film joacă actorii Maia Morgenstern, Marius Manole, Ilona Brezoianu, Crina Semciuc, dar și Delia Grigoroiu – pacientă, Georgiana Popescu – asistentă, Eva Spiru – studentă la medicină și copilul Alexandra Mercurian.

“Când lucrezi cu Chris simți încredere, simți că e nevoie de tine, simți că ai un sens. Nu e pur și simplu un alt proiect, desi toți avem nevoie de proiecte, de spectacole, de filmări, de personaje, de continuitatea activității noastre. Înainte de orice alte considerente mi-a dat un rost pentru care să exist, pentru care să lucrez, pentru care să-mi pun întrebări. Acest film e ca un suport, e o susținere și sper că va alina o parte din angoasele, din neliniștile, din spaimele, din tenebrele ce sporesc gravitatea si impactul pe care-l are boala asupra omului.” , spune Maia Morgenstern.

 

 

Cookies