Și bogații plâng atunci când e frig in casă! Topul europenilor care trăiesc în locuinte prost încălzite, din cauza facturilor mari

13 ian. 2021
33 afișări
Și bogații plâng atunci când e frig in casă! Topul europenilor care trăiesc în locuinte prost încălzite, din cauza facturilor mari

Ce faceți când e frig în casă? Vorbim de cei care au surse proprii de încălzire, nu de cei care oricum stau în frig, cel puțin în București, pentru că depind de rețeaua de termoficare. Ce faceți când e răcoare în sufragerie? Dați centrala mai tare, deși știți că o să va frigă la costuri, sau mai puneți un flanel peste trening, exact așa cum eram îndemnați să facem în timpul comunismului? Un sondaj realizat în anul 2019 la nivelul Uniunii Europene, ne arată că cei mai mulți europeni nu își încălzesc casele suficient, din cauza prețurilor ridicate.

Banii nu țin de frig. Am fi zis că europenii din țările bogate se plimbă în tricou și pantaloni scurți prin locuințe, de parcă ar fi luna lui cuptor. Că, pur și simplu, nu le pasă de facturi. Greșit, o arată un sondaj Eurostat. Cei mai mulți dintre europeni economisesc cît pot și preferă să se îmbrace mai gros, decît să plătească facturi mari la încălzire. Conform Eurostat, în medie 6,9% dintre locuitorii țărilor din Uniunea Europeană declară că nu își permit să achite costurile pentru a avea suficientă căldură în locuințe.

Bulgarii dirdiie de frig în case, mai mult decât bucureștenii

9,3% dintre români au declarat că nu își permit să-și încălzească suficient casa, preferă să reziste și să facă altceva cu banii. Cel mai mare procent de europeni care se află în această situație există în Bulgaria. Astfel 30,1% dintre bulgari au declarat că trebuie să stea în frig din cauza costurilor prea mari la încălzire. De asemenea, 26,7% dintre lituanieni și 21% dintre ciprioți se descurcă așa cum pot. Nici europenii din țările bogate nu se lafaie la 25 de grade.

Topul europenilor bogați care tremură în case

11% dintre italieni și 7,5% dintre spanioli au răspuns că nu au bani pentru confort termic. Chiar și în pricopsita Franța, 6,2% dintre cei care au răspuns la sondajul Eurostat se îmbracă mai gros iarna, în case. Prin comparație, doar 1,8% din populația Finlandei și 2,5% din populația Germaniei se plinge de frig în locuințe. Bine, finlandezii au lemne mai multe, ii credem. Iar germanii sunt germani, asta e.

Comisia Europeană estimează că în prezent 34 de milioane de cetățeni europeni nu-și pot încălzi suficient locuințele. Doar 1% dintre clădirile comunitare sunt reabilitate termic în fiecare an. În consecință, UE a fixat drept obiectiv minimal dublarea ratei anuale de reabilitare termică în viitorii zece ani.

Cookies