Shinzo Abe, fostul premier al Japoniei asasinat, a fost de două ori în vizită la București. „Am în memorie imaginea din acele zile de vară pline de energie”

08 iul. 2022
482 Afișari
Shinzo Abe, fostul premier al Japoniei asasinat, a fost de două ori în vizită la București. „Am în memorie imaginea din acele zile de vară pline de energie”
FOTO: Shinzo Abe, în timpul declarațiilor la Palatul Cotroceni, 16 ianuarie 2018/ Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe, împușcat vineri, 8 iulie, în timpul unui discurs în orașul japonez Nara, a fost la București de două ori, prima dată în 1983, în calitate de secretar de stat și a doua oară în 2018, într-o vizită în care România avea loc o criză politică și era vid de putere la Palatul Victoria.

Premierul Japoniei a vizitat Bucureştiul în 2018 pentru a se întâlni cu premierul de atunci al României, Mihai Tudose, aceea fiind prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei. Doar că omologul său român, Mihai Tudose, a anunțat cu o zi înainte că își dă demisia și nu dorește să asigure interimatul.

Pentru că vizita premierului nipon Shinzo Abe la Guvern nu mai avea loc, el a mers cu soția sa în vizita de la Muzeul Satului, apoi la Palatul Cotroceni.

Atunci a dezvăluit că se află pentru a doua oară în România.

„Mă bucur că am prilejul de a vizita România în calitate de prim-ministru al Japoniei, având în vedere şi faptul că este prima vizită la acest nivel. În ceea ce mă priveşte însă, personal am mai fost în România cu 35 de ani în urmă, în luna august. Lucram atunci ca secretar al ministrului de externe al Japoniei, nimeni altul decât tatăl meu, Shintaro Abe. Atunci am fost nu numai la Bucureşti, ci şi la Neptun, frumoasa staţiune de pe litoralul Mării Negre. Am şi acum în memorie imaginea României în acele zile de vară pline de energie”, declara Shinzo Abe, într-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Dacă întâlnirea de la Palatul Victoria s-a anulat, premierul Japoniei a fost primit însă la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis, unde au avut loc convorbiri în format restrâns, convorbiri în plenul delegaţiilor, declaraţii de presă comune şi un dineu oficial pe care preşedintele Iohannis l-a va oferit în onoarea prim-ministrului japonez.

Pe data de 8 iulie 2022 Shinzo Abe a fost asasinat după ce a fost împușcat în spate de două ori în timp ce ținea un discurs în orașul japonez Nara.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies