Sfinții, practic, fie cu noi! Alegerile astea locale pică (iar) în Duminica Orbului. Am mai pățit similar la prezidențialele și parlamentarele din 1990

05 iun. 2024
486 afișări
Sfinții, practic, fie cu noi! Alegerile astea locale pică (iar) în Duminica Orbului. Am mai pățit similar la prezidențialele și parlamentarele din 1990
Sfinții, practic, fie cu noi! Alegerile astea locale pică (iar) în Duminica Orbului. Am mai pățit și la prezidențialele din 1990, remember? Sursa foto: INQUAM Photos George Calin/Agerpres/Gabriela Firea - Facebook

În folclorul electoral românesc modern, alegerile din „Duminica Orbului” sunt ceva rău. Adică, sărbătoarea este minunată ca simbol, doar că interpretarea laică (și electorală), survenită după alegerile din 1990, are  fix sens invers. Un fel de „aoleu, dezastru și nenorocire, în «Duminica Orbului», oamenii au votat orbește (sau ca orbii)”. Pe foarte scurt, cam așa a fost interpretat rezultatul acelui vot.

Alegeri în „Duminica Orbului”, scurtă aducere aminte

Se făcea că era anul de grație 1990, iar în România se organizau primele alegeri prezidențiale și parlamentare de după căderea comunismului. Practic, „primele alegeri libere”, așa cum au fost ele numite a l’epoque.

Și, acum 34 de ani, ziua în care s-a mers la vot a fost ziua de 20 mai. Adică taman exact în Duminica Orbului, fiindcă așa a picat atunci sărbătoarea.

Alegerile acelea au fost considerate democratice, doar că viața e mai complicată decât o simplă „considerațiune”.

Probabil cel mai semnificativ lucru pentru acele alegeri a fost participarea la scrutin a Frontului Salvării Naționale, alcătuirea „revoluționară”care a preluat puterea imediat după decembrie 1989. Liderul FSN promisese că asta nu se va întâmpla, că Frontul nu face decât să umple repede golul și să organizeze „primele alegeri libere”.  Ei, bine, nu, s-a răzgândit. Doar Frontul era, cum spunea dumnealui, „emanația Revoluției”

În Piața Universității din București erau manifestații maraton unde se cerea, printre altele, fix asta:ca FSN să nu se transforme în partid politic și să nu candideze. S-a transformat, a candidat și-a câștigat cu un scor epic.

Alegeri locale 2024, în Duminica Orbului

Dintr-un impuls (poate că bizar), am aruncat un ochi în calendar (cel creștin-ortodox), recunoscând cu smerenie că nu știam ca pe Tatăl Nostru cum pică  marile sărbători religioase din această perioadă a anului,

Și, surpriză; cum „Duminica Orbului” («Vindecarea orbului din naștere») pică în a șasea duminică de după Paște, anul acesta pică în ziua alegerilor locale (și europarlamentare). Adică acum, pe 9 iunie, scrie la Calendarul Creștin Ortodox.

Sfinții, practic, fie cu noi! Alegerile astea locale pică (iar) în Duminica Orbului. Am mai pățit și la prezidențialele din 1990, remember?
Sursa foto: Creștinortodox.ro

 

 

Cookies