Sfinţii mucenici Mina, Ermoghen şi Eugraf, sărbătoriți azi de Biserica Ortodoxă Română – Calendar

de:
10 dec. 2014
2 Afișari
Sfinţii mucenici Mina, Ermoghen şi Eugraf, sărbătoriți azi de Biserica Ortodoxă Română - Calendar

Aceşti sfinţi mucenici au trăit la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea. Mina era originar din Atena, învăţase arta oratoriei şi a fost trimis de împăratul Maximian la Alexandria pentru a restabili liniştea oraşului.

Mina i-a îmbărbătat pe creştinii alexandrini şi a vindecat mulţi bolnavi. Aflând ce se întâmplă, împăratul l-a trimis pe prefectul Ermoghen să-l convingă pe Mina să renunţe la credinţa creştină. Prefectul nu l-a putut îndupleca şi a poruncit să fie supus la chinuri grele. Dar văzând cum răbda sfântul, s-a convertit şi el la creştinism, a fost botezat de Sfântul Mina şi a fost ales episcop.

Împăratul i-a supus pe amândoi la chinuri, pe care sfinţii le-au îndurat. Sfântul Eugraf, secretarul Sfântului Mina, a mărturisit cu mult curaj credinţa creştină şi l-a defăimat pe împărat. Acesta din urmă l-a ucis pe Eugraf şi a poruncit ca şi Sfinţii Mina şi Ermoghen să fie omorâţi. Sfintele lor moaşte au fost duse în Constantinopol, unde au făcut multe minuni.

Cookies