Sfinții Mihail și Gavriil. Tradiții și superstiții pentru sărbătoarea din 8 noiembrie

07 nov. 2021
9376 Afișari
Sfinții Mihail și Gavriil. Tradiții și superstiții pentru sărbătoarea din 8 noiembrie
Sfinții Mihail și Gavriil. Tradiții și superstiții pentru sărbătoarea din 8 noiembrie

An de an, pe 8 noiembrie, credincioșii ortodocşi şi greco-catolici îi sărbătoresc pe Sfinții Mihail și Gavriil. Se spune că Sfinții Mihail și Gavriil sunt conducători pentru cetele de îngeri și călăuze pentru suflete, spre Rai.

Sfinții Mihail și Gavriil. Tradiții și superstiții pentru sărbătoarea din 8 noiembrie. Potrivit calendarului religios, atât pe 8 noiembrie, cât și cu o zi înainte, se pomenesc toate persoanele care nu mai sunt în viață, iar ofrandele aduse poartă numele de „Moșii de Arhangheli”.

Sfinții Mihail și Gavriil

Numele Arhanghelului Gavriil se traduce din limba ebraică „Dumnezeu este puterea mea”. Arhanghelul Gavriil este considerat mesagerul veștilor bune. Potrivit scrierilor din Noul Testament, el le-a dat vestea nașterii Fecioarei Maria sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana. Totodată, Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria naşterea Mântuitorului. În icoane, este înfățișat ca purtător al unui semn divin: un crin sau o trompetă (în care urmează să sune pentru a anunţa a doua venire a lui Iisus Hristos pe Pământ).

Numele Mihail se traduce din limba ebraică „Cine-i ca Dumnezeu”. El transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc. Arhanghelul Mihail este primul înger păzitor care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu. De aceea, în icoane este înfățișat în costum de soldat, iar în mână poartă o suliță îndreptată cu vârful spre pământ. În popor se știe că Mihail este cel care ia sufletele oamenilor. Dacă persoanele nu supraviețuiesc, înseamnă că Mihail a stat la căpătâiul acestora, iar dacă vor scăpa de boală și vor continua să traiască, înseamnă ca Arhanghelul a stat la picioarele lor.

Recomandăm și: În Catedrala Mântuirii Neamului din București s-a arătat un înger de 13 metri. Insight în cel mai spectaculos șantier din România și din lume

Tradiții și superstiții pentru sărbătoarea din 8 noiembrie

În data de 8 noiembrie, dar și în ziua precedentă, sunt pomenite persoanele care nu mai sunt printre noi, iar ofrandele se numesc „Moşii de Arhangheli”. Totodată, Arhanghelii au grijă și de cei care sunt în viață. Mihail și Gavriil îi păzesc pe oameni din prima clipă în care s-au născut și până la moarte. De asemenea, ei se roagă continuu bunului Dumnezeu pentru sănătatea oamenilor.

Recomandăm și: Bucureștiul văzut de sus, din turla Catedralei Mântuirii Neamului. Cele mai spectaculoase imagini dintr-un loc cu circuit închis

O parte dintre tradițiile și superstițiile de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil:

  • se spune că Mihail are cheile Raiului și este un vrednic luptător împotriva diavolului. De asemenea, Arhanghelul veghează la căpătâiul bolnavilor (dacă le este sortit să moară, îngerul stă la capul lor, în partea dreaptă, iar dacă le este dat să trăiască, îngerul stă la picioarele lor).
  • la capul persoanelor bolnave, în partea stângă, stă diavolul, pregătit să-i ia sufletul celui care trece în neființă. Arhanghelul Mihail are menirea să-l salveze pe muritor retezându-i diavolului capul cu sabia. Se spune că toată încăperea se umple cu sânge, iar din acest motiv trebuie ca tot ca se află în cameră să fie spălat și curățat.
  • este bine să aprinzi o lumânare de Sfinții Mihail și Gavriil. În credința populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai potrivită pentru aprinderea unei lumânări, pentru călăuzire spre Rai în viaţa de Apoi. Cei doi Arhangheli participă și la Judecata de Apoi, potrivit informațiilor din folclor.
  • se spune că Sfântul Mihail este şi protectorul Lunii şi protectorul Soarelui, iar de câte ori diavolii încearcă să fure astrele de pe cer (în momentul eclipselor), îngerul nu ezită să se lupte cu ei.
  • o tradiție știută atât în Transilvania, cât și în Bucovina: este bine ca gospodinele să coacă, cu ocazia Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, „turta areţilor” (areţii sunt, în limbajul întâlnit la stâne, berbecii despărţiţi de oi).
  • în data de 8 noiembrie nu este bine să se lucreze în casă. În popor se spune că persoanele care lucrează se vor chinui rău înainte să moară.
  • în sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice pentru pomenirea morților, iar finii merg în vizită la nași cu colaci.
Este bine să aprindeți o lumânare de Sfinții Mihail și Gavriil. Sursă foto: basilica.ro
Este bine să aprindeți o lumânare de Sfinții Mihail și Gavriil. Sursă foto: basilica.ro
Cookies