Sfinții Mihail și Gavriil. Tradiții și obiceiuri pentru sărbătoarea din 8 noiembrie

07 nov. 2022
1122 Afișari
Sfinții Mihail și Gavriil. Tradiții și obiceiuri pentru sărbătoarea din 8 noiembrie
Sfinții Mihail și Gavriil. Tradiții și obiceiuri pentru sărbătoarea din 8 noiembrie. Sursa foto: basilica.ro

În fiecare an, la data de 8 noiembrie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cunoscuți drept conducători pentru cetele de îngeri și călăuze pentru suflete în drumul spre Rai.

Sfinții Mihail și Gavriil sunt patronii spirituali ai Jandarmiei Române.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Sfântul Arhanghel Gavriil este considerat mesagerul veștilor bune.

„El a vestit că Fiul lui Dumnezeu Se va întrupa din Fecioara Maria pentru mântuirea neamului omenesc”, potrivit crestinortodox.ro.

În icoane este înfățișat în veșminte sacerdotale, iar în mână poartă ori un crin (semnul veștii celei bune), ori o sferă cu însemnele lui Hristos (semn că el este mesagerul mântuirii).

Sfântul Arhanghel Mihail transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc. Este primul înger păzitor care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu.

În icoane apare în costum de soldat, iar în mână poartă o sabie de foc. În popor se știe că Mihail este cel care ia sufletele oamenilor. Dacă persoanele nu supraviețuiesc, înseamnă că Mihail a stat la căpătâiul acestora, iar dacă vor scăpa de boală și vor continua să traiască, înseamnă ca Arhanghelul a stat la picioarele lor.

Sfinții Mihail și Gavriil, prăznuiți de Biserica Ortodoxă la data de 8 noiembrie, sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Jandarmeria Română i-a ales pe Arhangheli să-i ocrotească pentru că cei doi conducători ai oștilor cerești sunt simboluri ale luptei împotriva răului.

Tradiții și obiceiuri

Cei doi Arhangheli îi păzesc pe oameni din prima clipă în care s-au născut și până la moarte.

O parte dintre tradițiile și obiceiurile de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil:

  • tradiția spune că este bine să aprinzi o lumânare de Sfinții Mihail și Gavriil. Data 8 noiembrie este cea mai potrivită pentru aprinderea unei lumânări, pentru călăuzirea spre drumul către Rai în viaţa de Apoi. Arhanghelii participă și la Judecata de Apoi.
  • în ziua de 8 noiembrie nu este bine să se lucreze în casă. În folclor se spune că cei care lucrează se vor chinui rău înainte să moară.
  • o tradiție cunoscută în Transilvania și în Bucovina: este bine ca gospodinele să coacă, cu ocazia Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, „turta areţilor” (areţii sunt, în limbajul întâlnit la stâne, berbecii despărţiţi de oi).
  • sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice pentru pomenirea morților, iar finii se duc în vizită la nași cu colaci.

Îți recomandăm să citești și: Bucureștiul văzut de sus, din turla Catedralei Mântuirii Neamului. Cele mai spectaculoase imagini dintr-un loc cu circuit închis

Cookies