Sfinte Ioane, e liber la Agheasma Mare! Anul ăsta am ratat, dar, de la anul, 6 și 7 ianuarie sunt zile libere

15 feb. 2023
254 afișări
Sfinte Ioane, e liber la Agheasma Mare! Anul ăsta am ratat, dar, de la anul, 6 și 7 ianuarie sunt zile libere
Zilele de Sf. Ion și Bobotează (6 și 7 ianuarie) vor fi zile libere | Sursa foto: Inquam Photos / Cristi Vescan

Zilele de 6 ianuarie (Sărbătoarea Botezului Domnului) și 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul) au fost declarate zile de sărbătoare, adică zile libere pentru angajați. Camera Deputaților a votat, miercuri, proiectul de lege și va merge la promulgare.

Boboteaza a fost declarată sărbătoare legală

Inițiatorii proiectului de lege au precizat că, potrivit datelor oficiale furnizate de recensământul din 2011, 16.307.004 de români se declară de religie creștin-ortodoxă, adică 86,45% din populația totală declarată a țării.

Astfel, proiectul are ca obiect de reglementare modificarea art. 139 alin.(1) din Legea nr.53/2003 ce urmărește instituirea ca zile libere data de 6 ianuarie – Botezul Domnului și 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan, transmite News.ro.

Unul dintre motivele invocate pentru adoptarea acestei legi este faptul că majoritatea credincioșilor ortodocși participă la slujba de Bobotează pentru a primi Agheasma Mare:

Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României.

Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare, în tradiţia ortodoxă.

Marcel Ciolacu și Alfred Simonis, parlamentari PSD și inițiatori ai proiectului de lege, au mai argumentat că în mai multe țări europene ziua de 6 ianuarie a fost declarată sărbătoare legală, adică zi nelucrătoare. Aceste state sunt ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia.

De Sfântul Ioan sărbătorim de acasă

O altă sărbătoare importantă pentru creștini-ortodocși este și ziua de Sf. Ion (Sfântul Proroc Ioan Botezătorul), care se sărbătorește pe 7 ianuarie. PSD spune că și această zi trebuie să fie liberă, cu atât mai mult cu cât, pentru creștinii de rit vechi, este și Crăciunul:

Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului. Din acest motiv, mai multe ţări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. În acest context, dată fiind importanţa religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară şi declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.

În final, o singură observație: Primul an în care cele două zile vor fi libere, adică 2024, are un calendar prietenos cu munca, dușmănos cu liberele: în 2024, zilele de 6 și 7 ianuarie vor pica, ați ghicit, în weekend.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies