Sfaturi utile pentru șoferi pe timp de caniculă. Lista transmisă de Poliția Română

21 iul. 2022
1085 afișări
Sfaturi utile pentru șoferi pe timp de caniculă. Lista transmisă de Poliția Română
Sfaturi utile pentru șoferi pe timp de caniculă. Lista transmisă de Poliția Română. Sursa foto: Pexels

Poliția Română a publicat o listă cu sfaturi utile pentru șoferi pe timp de caniculă, pe fondul temperaturilor ridicate prognozate de Administrația Națională de Meteorologie.

Sfaturi utile pentru șoferi pe timp de caniculă

Perioada aceasta, ANM a emis mai multe avertizări meteorologice de caniculă și disconfort termic accentuat. Temperaturile maxime se vor încadra între 35 și 40 de grade Celsius, iar în acest context, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române le recomandă șoferilor:

  • să folosească sistemele de climatizare;
  • să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald;
  • să evite pe cât posibil deplasările în jurul prânzului, în special persoanele vârstnice;
  • să nu se urce la volan dacă sunt obosiţi. Oboseala este considerată de către specialişti una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice, mai ales în weekend;
  • să nu se urce la volan dacă au consumat băuturi alcoolice. Acest lucru constituie un factor de risc pentru traficul rutier, favorizând producerea accidentelor;
  • să nu vorbească la telefon în timpul mersului, fără să folosească dispozitivele speciale “maini libere”. Temperatura ridicată din interiorul maşinii va accentua starea de oboseală ce se manifestă la început prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă şi se termină cu adormirea la volan.

Totodată, reflexiile solare din parbriz, ori pe asfalt, trebuie tratate cu atenție. Acestea pot crea dificultăţi, iar șoferii pot avea parte de surprize neplăcute.

De asemenea, polițiștii le recomandă conducătorilor auto care au probleme cardiace sau de altă natură medicală să evite pe cât posibil deplasările. Dacă este chiar necesară deplasarea, aceste tipuri de șoferi trebuie să aibă un însoţitor în mașină.

„Solicităm conducătorilor auto să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va crește major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite”, transmite Poliția Română.

Cookies