Sfaturi pentru achiziția uniformelor medicale și avantajele costumelor oferite lucrătorilor din sistemul medical (P)

25 nov. 2021
59 Afișari
Sfaturi pentru achiziția uniformelor medicale și avantajele costumelor oferite lucrătorilor din sistemul medical (P)
Sfaturi pentru achiziția uniformelor medicale și avantajele costumelor oferite lucrătorilor din sistemul medical (P). sursa foto: Unsplash.com

O uniformă medicală este preferată de lucrătorii din toate instituțiile medicale. Acestea nu doar că previn contaminarea cu fluide, viruși, bacterii sau orice fel de organisme ce vin dinspre pacienți, ci ajută și la o mobilitate mai mare atunci când personalul sanitar își desfășoară activitatea.

Uniforma medicală este ideală atunci când lucrezi în ture de 12 ore sau chiar 24. Confecționată din materiale potrivite, lasă pielea să respire, absoarbe umezeala și nu provoacă iritații atunci când este purtată îndelungat.

Alege o uniformă medicală completă în mărimea potrivită

Atunci când alegi uniforme și costume pentru medici și asistenți sau pentru altă categorie de personal unde ești încadrat, este important să alegi mărimea și dimensiunile potrivite. Acestea nu trebuie să fie nici prea strânse sau mulate pe corp, dar nici cu câteva numere mai mari, deoarece te vor împiedica să-ți exerciți atribuțiile într-un mod etic corespunzător.

Optează pentru un model unisex sau modele de uniforme medicale dedicate femeilor sau bărbaților, după caz. Uniformele medicale pentru femei sunt mai strânse în zona taliei, cele pentru bărbați urmând un croi drept.

Bluza trebuie să aibă o lungime suficientă, fiind necesar să-ți acopere spatele până sub zona șoldurilor, pentru a-ți proteja zona spatelui atunci când lucrezi. De asemenea, o bluză ar trebui să dispună de fante laterale pentru mai multă mobilitate de mișcare.

Pantalonii medicali trebuie să se potrivească formei corpului, să nu fie strânși pe picior și nici prea lungi sau prea scurți. Un cordon în zona superioară a taliei îți va fi de ajutor atunci când vrei să reglezi pantalonii pentru ceva mai multă lejeritate.

Optează pentru o țesătură confortabilă

Când alegi o uniformă medicală trebuie să te asiguri că alegi un material confortabil și moale, pentru că vei purta uniforma o zi întreagă. Poți alege bumbac 100%, amestec de bumbac și poliester, tercot sau poplin. Astfel de țesături nu sunt doar durabile și confortabile, dar îți vor oferi și protecție împotriva contaminării cu germeni, fluide, substanțe necunoscute sau bacterii și viruși atunci când lucrezi.

O uniformă medicală din tercot este alegerea ideală, tercotul fiind un material ce îmbină 35% fibre de bumbac și 65% fibre de poliester, având capacitatea să ofere protecție bluzei și pantalonilor medicali împotriva substanțelor cu care vei intra în contact.

O uniformă medicală din tercot ce combină caracteristicile bumbacului (respirabil, absoarbe umezeala, nu irită pielea, durabil) cu cele ale poliesterului (durabil, rezistent, impermeabil), este de preferat întrucât vei avea un costum medical igienic, ce nu reține în fibre germeni, microbi sau orice alte microorganisme contaminatoare.

Uniforma medicală din poplin, ca și tercotul, poate fi alegerea optimă atunci când dorești o uniformă de calitate superioară, rezistentă în timp, lejeră și fără transpirație.

Selectează uniforme funcționale

Uniforma medicală trebuie să fie funcțională. Mai multe buzunare, înseamnă mai multe obiecte necesare la îndemână. Alege bluze cu buzunare mari, în zona abdomenului și buzunar la piept. De asemenea pantalonii cu buzunare sunt indispensabili atunci când vrei să depozitezi foarfece, pixuri, telefon, chei, cartele de acces, tampoane cu alcool și orice obiect indispensabil exercitării profesiei medicale.

O bluză medicală cu decolteu în V este potrivit atunci când vrei să o îmbraci repede. De asemenea, pantalonii fără nasturi, cu un șnur sau cordon în zona taliei sunt extrem de funcționali, ușor de îmbrăcat și vei avea siguranța că nu se vor lăsa atunci când lucrezi.

Ține cont de culorile impuse secției pe care lucrezi

Când îți achiziționezi o uniformă medicală nouă, trebuie să ai în vedere codul vestimentar impus de spital. Dacă acesta există, alege un costum medical în culorile potrivite secției pe care lucrezi. În lipsa unei culori specifice, optează pentru uniformă în culori diferite, violet, lila, verde, bleumarin, albă, uniformă în care bluza are imprimeu colorat și versatil. Ține cont de culorile care ți se potrivesc în funcție de ten, dar și personalitate. De asemenea, în funcție de conformația corporală, alege costume medicale în culori care să te avantajeze. Evită-le pe cele albe atunci când dimensiunile tale sunt ceva mai mari, optând pentru cele închise la culoare. Totodată, dacă ai o siluetă slabă, subponderală, evită culorile închise, fiindcă te vor face să pari și mai slab.

Avantajele alegerii unui costum medical atunci când lucrezi în sistemul sanitar

Un costum medical este absolut indispensabil pentru lucrătorii din sistemul sanitar. Purtând o uniformă medicală, vei reuși să te protejezi, să fii recunoscut de pacienți și să fii și confortabil în același timp.

Uniforma medicală este de mare ajutor atunci când intri în contact cu un pacient, iar în timpul procedurilor, riști să te contamineze cu deșeuri corporale sau substanțe chimice folosite în timpul intervenției.

De asemenea, buzunarele de care dispune un costum medical sunt de un real folos atunci când ai nevoie de anumite instrumente, precum un stetoscop, un tensiometru, foarfecă, mănuși, pixuri, pansamente. Vor fi mereu alături de tine în caz de urgență.

Uniforma medicală ajută pacienții să identifice personalul medical și sanitar. Acest lucru este necesar, pentru că cineva din exteriorul spitalului nu va știi unde și cum să găsească anumiți medici sau asistente medicale. În același timp, costumul medical îți oferă o conduită etică și profesională atunci când ești la serviciu.

O uniformă medicală aleasă corespunzător te va face să te simți confortabil, să îți îndeplinești atribuțiile ușor și te va proteja de contaminarea cu orice produse, deșeuri sau microbi ce pot veni dinspre pacienți sau în timpul intervențiilor chirurgicale.

Cookies