FIT CITY

Cum scăpaţi de durerile şi umflaturile cauzate de înţepătura de albină

Atunci când vă înţeapă o albină, în primul rând trebuie să înlăturaţi acul insectei cât mai rapid de pe suprafaţa tegumentului. Puteţi face asta cu ajutorul unui card sau cu partea netăioasă a cuţitului, cu unghiile sau cu penseta. Este de evitat să folosiţi degetele, pentru că există riscul compresiei pe glandele producătoare de venin ale albinei şi astfel veţi înrăutăţi situaţia, scrie adevarul.ro.

Odată scos acul, trebuie să fiţi atenţi la eventualele reacţii alergice precum: dificultăţile în respiraţie, roşeaţa şi mâncărimea extinsă, umflarea feţei, a gâtului şi a limbii, greutatea la înghiţire, anxitatea, pulsul mărit, ameţeala sau scăderea tensiunii arteriale. Dacă observaţi astfel de simptome trebuie să luaţi un antihistaminic cât mai rapid şi să consultaţi de urgenţă un medic.

În lipsa acestor simptome, puteţi lua ibuprofen sau acetaminofen pentru ameliorarea durerii şi să spălaţi apoi bine zona afectată cu apă foarte rece. Puteţi aplica puţin praf de bicarbonat sau un cub de gheaţă înfăşurat într-o compresă pe locul cu pricina (gheaţa duce la îngustarea vaselor de sânge, încetinind astfel fluxul veninului prin sânge). Acestea vă pot scăpa rapid de durere, înlătură roşeaţa şi mâncărimea pentru cel puţin cinci ore. Dacă simptomele reapar, repetaţi procedura.

Un unguent cu antibiotic poate fi la fel de util, însă, dacă nu aveţi un astfel de medicament la îndemână, puteţi aplica la locul înţepăturii puţină pastă de dinţi, care îşi face efectul în 15 minute şi durează cinci ore.

Un alt remediu este mierea de albine aplicată pe zona afectată, însă aceasta nu îmbunătăţeşte cu mult simptomele şi nici nu are efect de lungă durată.

Inflamaţia poate fi controlată şi cu ajutorul unui unguent pe bază de cortizon sau a tincturilor de echinacea, tătăneasă sau pătlagină, care se găsesc în farmaciile naturiste.

Trebuie să evitaţi să folosiţi un antiperspirant roll-on pe suprafaţa înţepată. Substanţele chimice din acesta pot duce la extinderea roşeţii şi a mâncărimii şi nu au nici un efect asupra durerii resimţite.

De asemenea, trebuie să evitaţi feliile de ceapă crudă pentru că înrăutăţesc situaţia. În schimb, feliile de cartof crud ameliorează durerea şi favorizează vindecarea pielii.

În cazul în care roşeaţa, durerea şi mâncărimea nu dispar în trei zile este bine să mergeţi la medic deoarece există riscul unei infecţii.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button