Sfârșitul lumii se apropie. La București vine prima dată

02 aug. 2023
2773 Afișari
Sfârșitul lumii se apropie. La București vine prima dată
Sfârșitul lumii se apropie. La București vine prima dată | Foto: Oana Titică

Bună dimineața, dragi cititori, începem ziua cu un apel către cei care se află în concediu și sorb un cocktail la această oră: orice ar fi, nu vă mai întoarceți acasă!

Dacă veți face marea greșeală de a vă returna din vacanță, veți descoperi că situația generală a țării (despre care credeați că se va rezolva miraculos în timp ce voi vă îndesați tzatziki în gură cu două mâini) a luat-o mult mai grav pe ulei.

Cum veți pune piciorul jos din avion, veți descoperi că, împreună cu jumătate din București, nu aveți apă caldă DIN NOU (yey!) și o parte din membrii guvernului pare că s-au văzut la o țuică* prietenească într-o seară, care a rezultat într-un proiect de ordonanță pentru creșterea taxelor (*fără țuică nu ne explicăm ce s-a întâmplat acolo). Iar o femeie a născut pe trotuarul din fața spitalului la Urziceni.

Dar să le luăm pe rând.

Să se revizuiască, primim, dar să nu se schimbe chiar tot

La începutul acestei săptămâni a fost publicat un proiect de ordonanță privind diverse măsuri fiscale referitoare la creșteri de taxe și eliminări de scutiri. Printre altele, dispare scutirea de CASS pentru angajații din construcții și agricultură, impozitul pe dividende crește de la 8% la 10% (a doua creștere consecutivă în câteva luni), sponsorizările către ONG-uri nu se mai scad din impozitul pe microîntreprinderi, care impozit micro pe venit trece la impozit pe profit pentru venituri mai mari de 300.000 lei și o rată a profitabilității de 30% și mă opresc să nu ne ia capul foc, plus că – de ce să vă mint? –  în mare parte nu înțeleg ce scrie în documentul ăla de aproape 60 de pagini.

Discuția privind nevoia microîntreprinderilor de a avea predictibilitate în ce privește taxele, dar și discuția privind pasiunea nestăvilită a Statului de a freca pe toate părțile firmele mici pot continua zile în șir – teoria mea curentă este că Statul privește firmele mici ca pe un ‘deranj’ (‘nuisance’ar fi un termen în engleză care cuprinde toate nuanțele) cu care își bat capul aiurea și de aceea ar vrea ca majoritatea să fie închise, altfel nu înțeleg. Sau ne dorim o țară ca afară, dar încercă să ne aliniem strict la nivel de impozite – în rest, nașteți fetelor pe trotuar, nu e problemă!

Dintre toate, punctul favorit a fost cel cu creșterea TVA-ului de 5% la 9% la ziare, manuale școlare și cărți.

Aici s-a văzut țuica consumată, că nu ne dăm seama altfel ce membru s-a gândit că vasta gaură bugetară va fi acoperită dacă crește TVA-ul la Formula AS. ‘RUPEM, O SĂ AVEM SUPER BANI’ pesemne și-au spus ei la 3 dimineața. Apoi, sughițând a rachiu, s-au luat în brațe felicitându-se pentru această decizie.

Cu toate astea, ulterior publicării proiectului, domnul Ciucă – care pesemne nu fusese invitat la țuica cu pricina – a zis că de fapt aia cu cărțile și manualele școlare nu se va aplica, fiind singura excepție de la proiect, iar TVA-ul la acest capitol rămane de 5%.

Apoi s-a întors să contempleze ce bine mergea țara pe vremea când era domnia sa premier.

Jumătate de București fără apă caldă, frumos

Termoenergetica a anunțat că în urmatoarele două săptămâni jumătate din București nu va avea apă caldă, fiindcă se efectuează importante lucrări anuale de revizie, care vor pregăti Capitala pentru iarnă sau ceva de genul.

Aiurea.

Având în vedere că FIX pe vremea asta anul trecut se întâmpla aceeași revizie și se închidea apa în jumate de oraș, eu cred că de fapt toată lumea de la CMTEB intră în august într-o mega vacanță și nu mai are cine să stea pe recepție dacă se bușește ceva pe undeva, așa că posibil să fi procedat cum procedăm noi la casele personale când plecam în Grecia: închidem apele de la robineți, cu totul. Probabil că, dacă vom merge acum în CET-uri, puncte termice și pe traseele țevilor vom găsi maximum un paznic dormind cu vise frumoase.

Sperăm că la Urziceni au trotuare frumoase

Zilele trecute, o femeie foarte însărcinată a născut pe trotuar în fața spitalului din Urziceni, fiindcă la spital nu exista nici un ginecolog (și nici o secție aferentă), așa că s-a chemat ambulanța să o trimită în altă parte, dar până să se întâmple asta, copilul a dorit să iasă.

Nu știm cum era trotuarul acela, sperăm că săraca femeie a avut un view superb, însă dacă vreodată ni se întâmplă doamne ferește! un astfel de eveniment spontan, noi am alege să naștem pe trotuarele nou pavelate de primăria Sectorului 3, ca să nu mai zică cetățenii cârcotași că nu sunt bune la nimic.

Răutăcioșilor!

Nota B365.ro – Tot Oana, mai jos:

De unde vin pavelele și unde le-ar mai putea pune domnul nostru Negoiță. În balcoanele fiecăruia, de exemplu, iar lista continuă

Tzatzikiiii! Din București în Creta. De ce ne place atât de mult Grecia

 

Cookies