Sfârșitul democrației în Ungaria? Viktor Orban consideră Rusia, Turcia și China națiuni „de succes”

de:
29 iul. 2014
0 Afișari
Sfârșitul democrației în Ungaria? Viktor Orban consideră Rusia, Turcia și China națiuni

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sambata, la Universitatea de vara de la Baile Tusnad, ca tara sa doreste sa-si dezvolte, in continuare, relatiile cu Uniunea Europeana, dar si cu statele din restul lumii, daca gaseste puncte de interes comune, relateaza Agerpres, citată de Hotnews.ro.

Criza financiara globala din 2008 a aratat ca „statele democratice liberale nu pot ramane competitive la nivel global”, a declarat Orban la 26 iulie, la o intalnire a liderilor etnici maghiari de la Baile Tusnad.

„Nu cred ca aderarea noastra la Uniunea Europeana ne impiedica sa construim un nou stat neliberal bazat pe fundatiile nationale”, a sustinut Orban. El a enumerat Rusia, Turcia si China, ca exemple de natiuni „de succes”, care nu sunt liberale, iar unele dintre ele nici macar democrate.

Raspunzand unei intrebari din public, Orban a spus ca Ungaria nu vrea ca Rusia sa fie izolata, dimpotriva, interesul major este ca „aceasta tara sa nu se rupa de procesul de dezvoltare, democratizare si modernizare a societatii”.

Orban crede ca Ungaria trebuie sa aiba relatii bune cu tarile din Uniunea Europeana, dar si cu restul lumii, mentionand ca nu va marginaliza nici capitalul rusesc, nici cel venit din tarile arabe si nici din China.

Atat in discursul rostit la Universitatea de Vara, cat si atunci cand a raspuns intrebarilor din public, Viktor Orban a criticat liberalismul ca factor de structurare a societatii, pe baza caruia s-au dezvoltat statele occidentale, afirmand ca nu s-a dovedit a fi o solutie sustenabila atunci cand s-a declansat criza economica internationala.

Orban a spus ca Ungaria cauta sa-si defineasca propriul sistem care sa aduca prosperitate si stabilitate in urmatorii 20-30 ani, mentionand ca a copia Occidentul „e o dovada de provincialism”.

Viktor Orban, care a sustinut ca liberalismul care a construit statul de bunastare si-a epuizat deja resursele si ‘a inceput sa se autoconsume’. Partidul pe care il conduce, FIDESZ, va contine „o abordare nationala”, a spus Orban.

Premierul Ungariei Viktor Orban balanseaza intre Rusia si Occident, pentru a supravietui, in conditiile in care Budapesta nu crede ca o alianta Romania-Polonia poate bloca avansul Rusiei spre vest.

La inceputul acestui an, Ungaria si Rusia au incheiat un acord de cooperare privind constructia a doua reactoare nucleare la centrala de la Paks. Acordul prevede ca Rusia sa puna la dispozitia Ungariei un credit de 10 miliarde de euro pentru constructia reactoarelor.

Cookies