De ce nu ar trebui să lucreze româncele azi: Sfântul care trimite lupul la cei care nu îl respectă

de:
07 iul. 2013
0 Afișari
De ce nu ar trebui să lucreze româncele azi: Sfântul care trimite lupul la cei care nu îl respectă

În data de 8 iulie, biserica ortodoxă îl pomeneşte pe Sf. Mucenic Pricopie. Despre acesta se spune, conform volumului Tradiții și Obiceiuri Românești, coordonat de editura Flacăra, că „Pricopul pricopeşte”, adică face să dea în copt ce s-a semănat primăvara.

În tradiţia populară, Sfântul Pricopie este cinstit pentru că veghează coacerea semănăturilor, apără recoltele şi casele de fulgere, trăsnete şi grindină. Tot el ar avea puterea de a face câmpurile să rodească, iar grindina o transformă în picături de apă înainte de a cădea pe pământ (pentru că Pricupul arde piatra în apă). Dacă nu-i este respectată ziua, acesta ar arunca arşiţă şi ar usca cerealele înainte ca acestea să aibă bob în spic. Moţii din Apuseni cred că aceia care nu-l respectă pe Sfânt vor fi luaţi pe sus de două vânturi puternice, numite Harcodan şi Dornados.

Despre femeile care lucrează în această zi, în popor se crede că lupul le va fura pruncii. O legendă povesteşte despre o femeie care striga că i-a luat lupul copilul, iar un glas i-a răspuns: „Nu e lupul, ci Precupul”.

Luna iulie este, prin tradiţie, una consacrată secerişului. Din această cauză, are multe zile în care este evitat lucrul: din dorinţa de a nu trezi mânia divinităţilor răspunzătoare de producerea grindinei sau a incendierii grânelor.

Cookies