SFÂNTUL IOAN, sărbătorit pe 7 ianuarie: Tradiții și obiceiuri de SOBORUL SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL

de:
06 ian. 2014
1 Afișari
SFÂNTUL IOAN, sărbătorit pe 7 ianuarie: Tradiții și obiceiuri de SOBORUL SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL

Crestinii ortodocsi de pretutindeni sarbatoresc in fiecare an, in data de 7 ianuarie, SOBORUL SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL, fiul Elisabetei si al preotului Zaharia, nascut in cetatea Orini. El este cunoscut sub denumirea de “Inaintemergatorul”, pentru ca a anuntat venirea lui Hristos, informează Realitatea.net.

TRADITII DE SFANTUL IOAN BOTEZATORUL: În trecut, de SFANTUL IOAN BOTEZATORUL, avea loc Torontoiul sau Iordanitul femeilor, un ritual din care s-a mai pastrat doar ospatul final, ospat ce incheie astfel ciclul sarbatorilor de iarna. Iordanitul femeilor avea un ritual strict, in care nevestele batrane le primeau in grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rau sa le stropeasca si apoi faceau o masa comuna.

Sărbătoarea SOBORUL SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL mai este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion, “Înaintemergătorul Domnului sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

SFANTUL IOAN este protectorul pruncilor și, de aceea, sărbătoarea se ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de SFANTUL IOAN este o zi de bucurie, și se spune, despre cine nu se bucură în această zi, că va fi trist tot timpul anului.

TRADITII DE SFANTUL IOAN BOTEZATORUL: Un alt obicei întâlnit în ziua de SFANTUL IOAN este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat agheasmă de la preot, în ajunul SFANTULUI IOAN, merg, în dimineața sărbătorii de SFANTUL IOAN, la biserică și, după terminarea slujbei, stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

TRADITII DE SFANTUL IOAN BOTEZATORUL: Tradiția ne spune că, în dimineața zilei de SFANTUL ION, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Se mai spune totodată, conform tradiției populare, că după SFANTUL IOAN se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

SFANTUL IOAN BOTEZATORUL a avut menirea de a pregati poporul pentru primirea lui Mesia si de a-L descoperi si a-L face cunoscut lui Israel, informează creștinortodox.ro. Evanghelistul Luca noteaza, cu o extrema precizie, data la care SFANTUL IOAN BOTEZATORUL a inceput sa predice: „In al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii, Irod tetrarh al Galileii, Filip, fratele sau, tetrarh al tinutului Trahonitidei, iar Lisanias tetrarh al Abilenei, in zilele arhiereilor Anna si Caiafa, a fost cuvantul lui Dumnezeu catre Ioan, fiul lui Zaharia, in pustie” (Luca 3, 1-2).

Rolul pe care l-a avut SFANTUL IOAN BOTEZATORUL a fost acela de a trezi pe Israel din idolatrizarea Legii, de a naste in ei credinta in Hristos. SFANTUL IOAN BOTEZATORUL isi incepe predica cu aceleasi cuvinte ca si Mantuitorul: „Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia cerurilor” (Mt. 3, 2). Le atrage atentia ca nu este de ajuns sa faci parte din poporul ales de Dumnezeu pentru a primi mantuirea. In acest sens le spune: „Dumnezeu poate si din pietrele acestea sa ridice fii lui Avraam” (Matei 3, 9; Luca 3, 8), descoperind ca toate neamurile sunt chemate la mantuire.

Biserica i-a inchinat  SFANTULUI IOAN BOTEZATORU sase sarbatori: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai).

Cookies