SFÂNTUL GRIGORIE TEOLOGUL, AZI, 25 IANUARIE: TRADIȚII ȘI OBICEIURI de SFÂNTUL GRIGORIE – 25 IANUARIE

de:
25 ian. 2015
72 Afișari
SFÂNTUL GRIGORIE TEOLOGUL, AZI, 25 IANUARIE: TRADIȚII ȘI OBICEIURI de SFÂNTUL GRIGORIE - 25 IANUARIE

SFÂNTUL GRIGORIE TEOLOGUL, 25 IANUARIE: Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL GRIGORIE- 25 IANUARIE.

Sfantul Grigorie s-a născut la Nazianz, un oras din Asia Mica. De-a lungul vietii sale a facut multe calatorii pentru a se instrui, iar dupa o perioada l-a urmat pe prietenul sau, Sf. Vasile cel Mare, in singuratate, informează calendarulortodox.ro. Mai intai a fost calugar, iar apoi a fost sfiintit ca preot (in jurul anului 360). Pe urma a devenit episcop de Sasima (372). Nu in ultimul rand, pentru o perioada scurta a fost si arhiepiscop al Constantinopolului (din 379). Totusi, din pricina gruparilor rivale care dezbinau Biserica sa, in anul 383 s-a retras la Nazianz unde a si ramas pana in momentul mortii sale. In aceasta perioada el s-a dedicat rugaciunii si lucrarilor teologice. A primit supranumele de „teologul” datorita invataturii sale si elocventei de care dadea dovada si pe care o impartasea.

SFÂNTUL GRIGORIE TEOLOGUL, 25 IANUARIE: Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL GRIGORIE- 25 IANUARIE.

O parte din capul Sfantului Grigorie Teologul se gaseste la Manastirea Slatina din judetul Suceava. Aceasta a fost adusa tocmai de la Constantinopol de catre domnitorul Alexandru Lapusneanu. Insusi cronicarul Ion Neculce mentioneaza faptul ca moastele Sfantului Grigore Teologul au fost asezate intr-o „racla ferecata cu argint si pietre scumpe”.

SFÂNTUL GRIGORIE TEOLOGUL, 25 IANUARIE: Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL GRIGORIE- 25 IANUARIE.

Sfantul Grigore este considerat ocrotitor al vaduvelor si vitelor iar, in traditia populara romaneasca, sărbătoarea este respectată pentru a nu avea parte de boli, in special de catre barbati, pentru usurarea pacatelor copiilor pierduti si se sarbatoreste mai ales de catre mesterii lemnari, informează diane.ro.

De ziua Sfântului Grigorie, femeile nu muncesc pentru a nu da nastere unor copii ologi. De asemenea, nu se tese, nu se coase, nu se impleteste cu iglita si nu se da nimic din casa pentru a nu avea parte de paguba in tot timpul anului.

Cookies