Cine a fost Sf. Dimitrie Basarabov, Ocrotitorul Bucureștiului: a scăpat orașul de ciumă și holeră

de:
27 oct. 2013
17 Afișari
Cine a fost Sf. Dimitrie Basarabov, Ocrotitorul Bucureștiului: a scăpat orașul de ciumă și holeră

SFANTUL DUMITRIE, 27 OCTOMBRIE: Pentru o vreme, Sfantul Dimitrie s-a ocupat cu pasterea vitelor celor din satul Basarabi, scrie crestinortodox.ro. Dupa o vreme, insa, pentru a petrece necontenit in rugaciune, acesta s-a retras mai intai intr-o manastire, iar apoi intr-o pestera, pe malul abrupt al raului Lom, nu departe de orasul Ruse. Potrivit traditiei, mai inainte de a trece la cele vesnice, sfantul s-a asezat singur intre doua piatre mari, aflate pe malul apei. Intre timp, raul Lom a crescut, iar trupul sau a fost acoperit de ape.

DE CE ESTE CONSIDERAT OCROTITORUL BUCUREȘTIULUI

Sfântul Dumitru Basarabov este prezent în prim-planul stemei întrucât este patronul orașului București. Numele lui a rămas legat de Capitală întrucât moaștele lui au fost aduse aici de către un general rus, care a dispus trimiterea lor în Rusia. După ce cortegiul a ajuns în București, un negustor bogat cu numele Hagi Dimitrie și mitropolitul Grigorie II al Țării Românești l-au rugat pe general să le lase Mitropoliei, ca o mângâiere pentru pagubele materiale și suferințele îndurate de români în cursul razboiului ruso-turc. Cererea a fost ascultată și moaștele au fost așezate în catedrala mitropolitană din București, în iulie 1774. Mai multe informații despre elementele stemei Bucureștiului găsiți aici.

In anul 1918, cand Bucurestiul era ocupat de trupele germane, mai multi soldati bulgari au patruns pe furis in catedrala, au luat racla cu Sfintele Moaste si, urcandu-le intr-o masina, au pornit spre Dunare, spre a le duce in Bulgaria. Sfantul nu a vrut insa sa plece din Bucuresti, deoarece, in noaptea cu pricina si a doua zi, tot orasul a fost cuprins de o ceata deasa si nefireasca. Nemaigasind drumul, soldatii bulgari s-au chinuit ore intregi sa iasa din oras, iar masina s-a defectat. Iesind din oras foarte tarziu, acestia au fost prinsi din urma, in dreptul localitatii Calugareni. Pelerinajul care a urmat intoarcerii Sfintelor Moaste a durat aproape o luna.

CUM A AJUTAT SFÂNTUL DIMITRIE CAPITALA

Una dintre primele minuni savarsite de Sfantul Dimitrie asupra orasului Bucuresti a fost izbavirea acestuia de o cumplita epidemie de ciuma. In anul 1814, in vremea domnitorului Caragea, orasul a fost cuprins de o epidemie de ciuma. Pentru ca ciuma facea tot mai multe victime, la cererea domnitorului, calugarii de la Catedrala au luat Moastele Sfantului Dimitrie si le-au scos in procesiune, ocolind orasul si facand rugaciuni catre sfant, pentru izbavirea de ciuma. Incepand din acea zi, ciuma a incetat sa mai faca noi victime.

In anul 1827, in vremea domnitorului Grigore Ghica, o seceta indelungata a facut ca foametea sa ameninte orasul si regiunea. Lipsiti de orice ajutor, oamenii au nadajduit iarasi in rugaciunile Sfantului Dimitrie si in mila lui Dumnezeu. Astfel, racla cu cinstitele Moaste a fost scoasa din Catedrala si purtata pe umeri, de catre preoti, prin tot orasul.

In anul 1831, o epidemie de holera a cuprins orasul Bucuresti, care ramasese aproape pustiu, locuitorii fugind care pe unde au putut, din calea groaznicei maladii. In ziua de 15 septembrie 1831, generalul Pavel D. Kiseleff, presedintele Divanului, a hotarat sa ceara ajutor Sfantului Dimitrie, precum in cazul epidemiei de ciuma, din anul 1814.

Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou au fost duse pe campia Filaret, unde, in prezenta autoritatilor militare ruse, generali si ofiteri, a preotilor si a credinciosilor care nu parasisera orasul, mitropolitul si calugarii au facut rugaciuni pentru incetarea holerei. Potrivit marturiilor istorice, din ziua de 15 septembrie si pana la inceputul lunii octombrie, numarul mortilor, care pana atunci atingea un total de 160 pe zi, a scazut repede.

Totodatp, la un moment dat, femeie credincioasa, mama a cinci copii si sotie devotata, a intrat in coma, pe cand se afla la spital. Doctorul a spus sotului acesteia: „Nu mai am ce sa-i fac. Luati-o acasa!” In pofida cuvantului final al doctorului, atat sotul, cat si copii, au mers la Catedrala si au inceput sa se roage din toata inima Sfantului Dimitrie Basarabov, spre a le vindeca sotia si mama.

Dupa multa rugaciune curata, acestia s-au intors la spital, avand inca suficienta nadejde. La spital, in dreptul salonului unde se afla femeia, erau multi oameni, care de care mai agitat. Speriat, sotul a alergat inainte si a trecut printre oameni. Sotia sa se deconectase singura de la aparate si, fiind tinuta de asistente, striga cat putea: „Vreau sa ma duc la Sfantul Dimitrie, caci el m-a facut sanatoasa!” Precum s-a aflat mai tarziu, in coma fiind, langa patul femeii a venit un barbat cuvios, care era Sfantul Dimitrie, si i-a spus: „Scoala si du-te acasa, la copii si la sot!”

Pentru multele sale binefaceri, Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou a fost declarat Ocrotitorul Bucurestiului si al Tarii Romanesti. In sedintele dintre anii 1950-1955, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat generalizarea cultului sau in toata tara. Sute de mii de pelerini trec anual pe la racla lui pentru a-i saruta mana si a-i cere mijlocirea in fata lui Dumnezeu.

Cu o zi înainte de sărbătoarea Sfântului Dimitrie Basarabov, pe 26 octombrie, creștin-ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Conform credinței populară, această zi este legată de o serie de tradiții și obiceiuri.

În București, joia aceasta, vor avea loc trei procesiuni religioase: cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Mucenic Artemie şi cu icoanele Sfintei Împărătese Elena şi ale Sfântului Împărat Constantin cel Mare, aduse la Bucureşti de o delegaţie a Bisericii Greciei, acestea fiind duse apoi la Patriarhie.

Cookies