ȘTIRI

Manifestările organizate de Patriarhie la Bucureşti, de Sfântul Dimitrie cel Nou

SFANTUL DIMITRIE CEL NOU: Joi, 24 octombrie, la ora 11,00, pe bulevardul Regina Maria, va avea loc procesiunea Calea Sfinților cu moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou, informeaza Rtv.net. Tot de la ora 11,00, de la Biserica Sfântul Spiridon Nou, vor fi aduse în procesiune sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Artemie, general în armata Sfântului Împărat Constantin cel Mare, care se află spre venerare la Mănăstirea Căldărușani din apropierea Bucureștilor.

Cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce din piatră de la baza colinei Patriarhiei, unde, la ora 11,30, va avea loc întâmpinarea icoanei făcătoare de minuni a Sfintei Împărătese Elena în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și din moaștele Sfintei, precum și a icoanei istorice a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, aduse la București de o delegație a Bisericii Greciei condusă de mitropolitul Corintului, Dionisie.

În continuare, cele două icoane, împreună cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Artemie și ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, vor fi aduse în procesiune până la podiumul special amenajat în apropierea Catedralei Patriarhale, unde vor fi întâmpinate de către Patriarhul Daniel, înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod și, apoi, vor fi așezate spre închinare într-un baldachin.

La ora 17,00, la Biblioteca Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim vor fi organizate o manifestare comemorativă și o expoziție de fotografii și documente inedite dedicate preotului academician Niculae M. Popescu la împlinirea a 50 de ani de la moartea sa (1963).

Vineri, Sfânta Liturghie va fi oficiată în Catedrala Patriarhală începând cu ora 9,15.

Sâmbătă, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Sfânta Liturghie va fi oficiată de mitropolitul Corintului.

Duminică, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, între orele 6,30 și 8,00, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie pentru credincioșii care doresc să se împărtășească.

La ora 9,30, Patriarhul Daniel va oficia Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocși din țară și străinătate, preoți și diaconi, pe podiumul de lângă Catedrala Patriarhală.

La ora 18,00, în Aula Magna Teoctist — Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finală a celei de a șasea ediții a concursului coral național de muzică bisericească, intitulat Lăudați pe Domnul, organizat de Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române. Vor concura cele șase formații corale parohiale mixte câștigătoare ale concursurilor desfășurate în fiecare mitropolie din țară.

Luni, 28 octombrie, după Sfânta Liturghie, începând cu ora 12,00, va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod cu tema 2013 — anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și anul comemorativ Dumitru Stăniloae.

Marți 29 octombrie, la ora 7,30, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească care va fi urmată de un Te Deum în deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod, reunit în ședință de lucru la reședința patriarhală.

Delegația Bisericii Greciei e va întoarce în Grecia în ziua de marți, 29 octombrie, cu icoanele Împărătesei Elena și Sfântului Împărat Constantin cel Mare.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button