BAZAR

SFÂNTUL ANDREI 2016. Tradiţii şi superstiţii pentru această SĂRBĂTOARE IMPORTANTĂ

SFÂNTUL ANDREI 2016. Tradiţii şi superstiţii pentru această SĂRBĂTOARE IMPORTANTĂ.

Tradiţii şi superstiţii în Ajun de Sfântul Andrei. Se spune că Sfântul Andrei ar fi fost stăpânul fiarelor sălbatice și, în ajun de sărbătoare, le dă voie acestora să umble pe la toate răspântiile și pe toate drumurile. Totodată, sărbătoarea Sfântului Andrei este o sărbătoare a lupilor. Conform spuselor populare, în noaptea de Sfântul Andrei lupoaica va lua pui pentru a-i naște în noaptea de Sfântul Gheorghe.

Se zice că în noaptea de Sfântul Andrei toate animalele vorbesc, iar oamenii care le ascultă vor muri. O tradiție veche ne spune, de altfel, că în ajunul sărbătorii copii din flori se vor face strigoi. Se știe despre strigoi sau strigoaice că sunt duhuri de bărbați sau de femei moarte care, în această noapte, se întruchipează aievea din morminte. Tot strigoi sau strigoaice se mai cheamă și unii bărbați sau femei în viață, care au coadă și care în această noapte își părăsesc cuiburile.

SFÂNTUL ANDREI 2016. Tradiţii şi superstiţii pentru această SĂRBĂTOARE IMPORTANTĂ.

Un vechi obicei ne învață că pentru a ne apăra de aceste duhuri rele trebuie să ascundem coasele, să facem cruce la toate ușile și ferestrele casei cu usturoi și să întoarcem cu gura în jos toate vasele. Totuși, dacă strigoii nu vor găsi un loc pe unde să intre în casă, vor căuta să-i cheme pe cei dinăuntru afară. Strigoii vor veni și vor striga la fereastră: „ai mâncat usturoi?”, iar dacă oamenii îi vor răspunde, acesta îi va muți, iar dacă nu, atunci strigoii se vor îndepărta.

SFÂNTUL ANDREI 2016. Tradiţii şi superstiţii pentru această SĂRBĂTOARE IMPORTANTĂ.

„Bocetul Andreiului” este un obicei care se practică în noaptea Sfântului Andrei şi care atestă suprapunerea sărbătorii creștine a Sfântului Andrei peste Anul Nou. Astfel, fetele, după confecționarea unei păpuși din cârpe, numite Andrei, o așează pe o laviță și încep să o jelească ca pe un mort.

Un alt obicei des întâlnit în noaptea de Sfântul Andrei este acela de a mânca turtă înmuiată în usturoi și de a serba această noapte cu mâncăruri gătite în usturoi.

De sfântul Andrei femeile fac câte două lumânări și un colac pe care le vor duce la biserică, iar la întoarcere vor lua o lumânare și, cu ea aprinsă, în noaptea de Sfântul Andrei, vor ocoli curtea și oborul vitelor pentru a fi ferite de boli.

SFÂNTUL ANDREI 2016. Tradiţii şi superstiţii pentru această SĂRBĂTOARE IMPORTANTĂ.

Superstiţii în Ajunului Sfântului Andrei.

– Nu se mătură casa, că-ți vor mânca lupii vitele;

– Cine va lucra în noaptea de Sfântul Andrei sau în ziua de Sfântul Andrei se va îmbolnăvi de ciumă;

– În ajunul Sfântului Andrei se descântă sare, se îngroapă sub pragul staulelor de vite, apoi a doua zi se va scoate și se va da vitelor să lingă, ca să fie ferite de vrăjitoare;

– După cum va fi vremea în noaptea de Sfântul Andrei așa va fi și iarna care a început;

– Dacă în noaptea de Sfântul Andrei luna va fi plină și cerul senin, iarna va fi moinoasă;

– Dacă în noaptea de Andrei luna va fi plină și cerul întunecat, dacă va ninge sau va ploua, peste iarnă vor fi zăpezi mari și grele.

SFÂNTUL ANDREI 2016. Tradiţii şi superstiţii pentru această SĂRBĂTOARE IMPORTANTĂ.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button