SFÂNTA VARVARA. 4 DECEMBRIE: Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA VARVARA, 4 DECEMBRIE

de:
03 dec. 2014
2 Afișari
SFÂNTA VARVARA. 4 DECEMBRIE: Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA VARVARA, 4 DECEMBRIE

Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA VARVARA, 4 DECEMBRIE: 

Sfânta Muceniţă Varvara este cunoscută ca fiind una dintre cele 14 ajutătoare ale creştinilor. Sfânta este foarte populară şi datorită faptului că este protectoarea tunarilor, inginerilor militari, minerilor şi tuturor celor ce lucrează cu explozibil, deoarece viaţa sa vorbeşte despre un fulger care l-a ucis pe tatăl ei, informează doxologia.ro.

Sfânta Varvara este şi ocrotitoarea matematicienilor. O versiune franceză a vieţii sale vorbeşte despre 13 minuni pe care le-a săvârşit oamenilor care au primit Taina Sfântului Maslu, ajutând oamenii să se pocăiască sincer.

Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA VARVARA, 4 DECEMBRIE: 

Sfânta Varvara este si protectoarea copiilor, pe care ii protejează de boli, în special de pojar. În folclorul bulgar, Sfânta Varvara este sora Sfântului Sava, care este cinstit a doua zi, pe 5 decembrie şi a Sfântului Nicolae, cinstit pe 6 decembrie.

Sfinţii Varvara şi Sava pregătesc aşadar ziua fratelui lor, Sfântul Nicolae. Un proverb bulgar spune că Sfânta Varvara găteşte mâncare, Sfântul Sava coace pâine iar Sfântul Nicolae seveşte pe oameni cu bunătăţi.

Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA VARVARA, 4 DECEMBRIE: 

Nu intamplator, in unele zone folclorice exista credinta ca Sfanta Varvara umbla cu un pahar de moarte. Tocmai de aceea, ziua ei era pastrata cu sfintenie, fiind periculoasa in special pentru copiii ce puteau cade prada varsatului sau bubelor.

Această zi este numită Cea de-a doua zi a Bubatului, de-a lungul careia oricine munceste, spala, toarce sau mananca fasole risca sa fie umplut de bube sau chiar sa ii moare copiii, informează diane.ro.

In occident si in lumea catolica, Sfanta Varvara, cunoscuta drept Sfanta Barbara, este subiectul unei legende in care se spune ca a fost inchisa de tatal ei intr-un turn , pentru a o impiedica sa se marite. Apoi, dupa ce a devenit crestina, acelasi parinte a incercat sa o omoare, dupa care a denuntat-o autoritatilor pagane. Drept pedeapsa, el a murit lovit de un fulger.

Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA VARVARA, 4 DECEMBRIE: 

In unele parti din Franta si Germania, ziua Sfintei Barbara este considerata debutul sezonului Craciunului. In sudul Frantei, in special in Provence, exista obiceiul de a aseza pe pervaz, la soare, farfurii umplute cu boabe de grau inmuiate in apa. Daca „graul Sfintei Barbara” crestea repede, se zicea ca va fi un bun pentru recolte. In caz, contrar, se prevestea un an dezastruos pentru grane.

Un obicei asemanator exista in Cehia si Slovacia, unde se asezau in apa crengute de cires, in speranta ca ele vor inflori in ajunul Craciunului. In Germania si Austria, se puneau in apa , intr-un mod asemanator, crengi ale pomilor fructiferi. Fiecare fata nemaritata tinea neaparat sa aiba o astfel de crenguta intrucat, daca inflorea de Craciun, era semn ca va fi cea dintai dintre suratele ei care se va casatori.

Cookies