ȘTIRI

SFÂNTA MARIA MICĂ. CE SE FACE DE SF. MARIA MICĂ, azi, PE 8 SEPTEMBRIE, TRADIȚII și obiceiuri

SFÂNTA MARIA MICĂ. CE SE FACE DE SFANTA MARIA MICĂ, PE 8 SEPTEMBRIE, SFANTA MARIA, 8 SEPTEMBRIE

În calendarul popular, ziua de 8 septembrie marcheaza sfarsitul verii, cand vremea incepe sa se strice, iar capriciile toamnei se fac tot mai simtite si frigul e din ce in ce mai patrunzator.

Incepand de azi, randunelele pornesc spre tari mai calde, insectele si reptilele se retrag in pamant. La tara, se pornesc lucrarile agricole de toamna, se bat nucii si incepe culesul viei. In aceasta zi, crestinii nu aprind focul in vatra, deoarece se crede ca asta ar aduce ghinion si boala.

SFÂNTA MARIA MICĂ. CE SE FACE DE SFANTA MARIA MICĂ, PE 8 SEPTEMBRIE, SFANTA MARIA, 8 SEPTEMBRIE

Astazi, femeile care isi doresc copii merg la biserica, aprind lumanari si se roaga la icoana Fecioarei Maria. De asemenea, merg la biserica pentru rugaciune si femeile insarcinate pentru ca Sfanta Maria sa le ajute sa aiba o nastere usoara si copii sanatosi.

In ziua de Santamarie Mica se impart struguri si prune de sufletul mortilor.

SFÂNTA MARIA MICĂ. CE SE FACE DE SFANTA MARIA MICĂ, PE 8 SEPTEMBRIE, SFANTA MARIA, 8 SEPTEMBRIE

De ziua Fecioarei se obisnuieste ca in casele crestinilor sa arda candela toata ziua. In aceasta zi nu se munceste, dar dupa 8 septembrie, se seamana graul, orzul si secara, se aduna recolta de pe campuri, se jupoaie ulmii de coji care in primavara se vor folosi la legatul viei. In satele in care se sarbatoreste Hramul, se organizeaza targuri si iarmaroace.

Statisticile spus ca la noi, exista peste doua milioane de romani care poarta numele Sfintei Fecioare si astazi isi sarbatoresc cu bucurie si mese pline de bucate alese, ziua numelui. Sa fie sanatosi si fericiti alaturi de cei dragi


SFANTA MARIA MICĂ, 8 SEPTEMBRIE

Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

Naşterea Maicii Domnului, prăznuită pe 8 septembrie, este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie. Sfânta Scriptură nu relatează despre acest eveniment, însă scrierile apocrife oferă foarte multe amănunte despre originea şi copilăria Fecioarei Maria. Cea mai importantă sursă în acest sens o reprezintă Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-creştină din secolul al II-lea. Fragmentul referitor la Fecioara Maria a fost scris în jurul anului 140. Deşi nu este considerată o scriere canonică, informaţiile oferite pot fi considerate veridice, cu rezervele de rigoare.

Tatăl Fecioarei Maria, Ioachim, era un urmaş al regelui David, iar mama, Ana, era fiica preotului Matthan, descendentă din familia preoţească a lui Aaron, împlinindu-se prin aceasta proorocia că Mesia va avea o dublă descendenţă: împărătească şi preoţească.

SFANTA MARIA MICĂ, 8 SEPTEMBRIE

Pentru că nu aveau copii, Ioachim şi Ana au început să fie ironizaţi şi batjocoriţi de oameni. Lipsa copiilor era considerată un blestem din partea lui Dumnezeu. Şi totuşi, Ioachim şi Ana nu s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, nici nu au renunţat la viaţa lor virtuoasă, rugându-se în continuare cu lacrimi şi nădăjduind în bunătatea lui Dumnezeu. Tradiţia spune că în al cincizecilea an al căsătoriei lor, Marele Preot de la Templu a refuzat în public jertfa lor, numindu-i blestemaţi.

SFANTA MARIA MICĂ, 8 SEPTEMBRIE

Întristaţi, cei doi părinţi s-au îndreptat spre casa lor din Seforis şi au hotărât să se retragă fiecare pentru post şi rugăciune. Ioachim a zis către soţia sa Ana: „Pe mine nu mă îndeamnă inima să mai intru în casa mea, căci noi suntem urgisiţi de Dumnezeu. Iată, eu ma duc la munte şi acolo voi posti şi mă voi ruga lui Dumnezeu, doar se va milostivi şi ne va da nouă un copil”. Ana a început să se roage lui Dumnezeu cu durere şi cu multe lacrimi, zicând: „Doamne, Atotţiitorule, Cela ce numai cu cuvântul ai făcut cerul şi pământul şi toate câte se văd; Cela ce ai zis făpturilor Tale să trăiască şi să se înmulţească; Cela ce ai binecuvântat pe Sarra, femeia lui Avraam şi a născut pe Isaac la bătrâneţe şi ai dăruit Anei fiu, de a născut pe Samuel proorocul, dă-mi şi mie roada pântecelui meu şi nu lăsa să fiu de ocară între oameni, că de voi naşte fiu sau fiică, îl voi închina Ţie cu toată inima şi-l voi da să slujească în biserica slavei Tale”.

Îngerul Gavriil s-a arătat fiecăruia, spunându-le că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea şi că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa. Tot el le-a vestit că acest prunc se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale şi că va fi un vas ales lui Dumnezeu.

SFANTA MARIA MICĂ, 8 SEPTEMBRIE

Multe mănăstiri şi lăcaşuri de cult din ţară îşi sărbătoresc hramul de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Trei mănăstiri din împrejurimile Bucureştiului îşi vor prăznui hramul: Mănăstirea Sămurcăşeşti din comuna Ciorogârla, Mănăstirea Pissiota din comuna Poenarii Burchii şi Mănăstirea Christiana, care păstrează ca al treilea hram acest praznic.

Una dintre cele mai vechi biserici din Bucureşti, care se află pe strada Trei Scaune, are şi ea ca hram Naşterea Maicii Domnului. Şi Biserica Zlătari, din Protopopiatul III Capitală, îşi serbează hramul. În Arhiepiscopia Bucureştilor este sărbătoare şi în parohia „Naşterea Maicii Domnului” din cartierul Drumul Taberei, parohia „Naşterea Maicii Domnului” şi „Învierea Dreptului Lazăr”.

SFANTA MARIA MICĂ, 8 SEPTEMBRIE

În sudul Moldovei, în Episcopia Dunării de Jos, sâmbătă va fi hramul Mănăstirii Cudalbi (Gologanu), din judeţul Galaţi. În Arhiepiscopia Iaşilor îşi prăznuiesc hramul 82 de parohii şi cinci mănăstiri – Hadâmbu, Sihăstria, Vorona, Tazlău şi Dumbrăvele. În Iaşi, cea mai cunoscută biserică închinată Naşterii Maicii Domnului este Biserica Tălpari. De asemenea, foarte multe biserici au ca al doilea hram „Naşterea Maicii Domnului”.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button