BAZAR

SFÂNTA MARIA. Adormirea Maicii Domnului. TRADIŢII şi OBICEIURI

SFÂNTA MARIA: Ce obiceiuri țin credincioșii pe 15 AUGUST- SĂRBĂTOAREA FECIOARA MARIA

În tradiţia populară , Maica Domnului este ocrotitoarea familiei, şi a naşterii pruncilor sănătoşi. În ziua marelui praznic, icoana Maicii Domnului, prezentă în casele românilor, se împodobeşte cu flori pentru ca norocul să nu părăsească acea familie.

În familiile care au fete de măritat, icoana Fecioarei Maria este împodobită cu flori de busuioc pentru ca tinerele să aibă noroc în dragoste .

În această zi, se culege năvalnicul, o plantă care creşte în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile vârstnice.

În ziua praznicului, planta aceasta este dăruită fetelor pentru a avea noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar şi iubitor.

De asemenea, acum se adună ultimele flori care sunt renumite ca leacuri pentru bolile grave.

SFÂNTA MARIA: Ce obiceiuri țin credincioșii pe 15 AUGUST- SĂRBĂTOAREA FECIOARA MARIA

În dimineaţa praznicului, gospodina casei duce la biserică fructe: struguri şi prune, pentru a fi slujite de preot. După slujba închinată praznicului, ofrandele acestea se dau de pomană pentru sufletul rudelor plecate în eternitate.

În multe zone din Muntenia se mai dau de pomană faguri de miere, prune, struguri şi apă.

Dacă în ziua acestui praznic înfloresc trandafirii, tradiţia spune că va fi toamnă lungă.

În această zi ciobanii coboară cu oile de la stână şi se încheie văratul oilor la munte.

SFÂNTA MARIA: Ce obiceiuri țin credincioșii pe 15 AUGUST- SĂRBĂTOAREA FECIOARA MARIA

În calendarul popular, ziua marchează trecere de la vară spre toamnă şi bărbaţii nu mai poartă din această zi pălărie, ci numai căciulă până la Sângeorz, în data de 23 aprilie.

Adormirea Maicii Domnului sau „Paştile verii” reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria, iar pentru români este şi ocrotitoarea marinarilor, în mai multe oraşe fiind organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje, dar şi manifestări artistice.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului adună mii de credincioşi în lăcaşurile care poartă hramul sărbătorii: 40 de biserici în ţară şi opt în Capitală. La marele praznic al Adormirii Maicii Domnului ne reamintim de evenimentul religios de atunci: Cu trei zile înainte de trecerea la viaţa veşnică, Născătoarea de Dumnezeu a fost vestită de Arhanghelul Gavriil că a venit ceasul ca ea să mute lângă Fiul ei prea iubit.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button