„Mall cultural” de 8 mil. euro, în Capitală: SF-ul de la Cinema Favorit FOTOGALERIE

de:
03 aug. 2011
23 Afișari

Scenariul locuitorilor din cartierul Drumul Taberei nu se regăseşte şi în planurile Primăriei Sectorului 6. Clădirea cinematografului „Favorit” rămâne în picioare, va fi recondiţionată din temelii şi, în plus, i se vor adăuga încă două etaje. Lucrările de reabilitare la noul Centru Cultural European, cum îl numesc autorităţile, vor dura doi ani, investiţia fiind estimată la aproximativ 8,2 milioane euro, adică de 4 ori mai mult decât a declarat primarul Poteraş, în toamna anului trecut, când a preluat clădirea.

Sală de spectacole versatilă

Potrivit studiului de fezabilitate (SF) întocmit de proiectanţi, Centrul Cultural European Favorit va fi dotat cu sală de spectacole „versatilă” pentru teatru, cinema şi concerte, capacitatea minimă propusă fiind de 700 de locuri. Scena pe care urmează să urce artiştii şi actorii va avea o suprafaţă de 120 mp, dedesubt fiind amenajată zona destinată orchestrei.

La acestea se adaugă o sală de lectură-bibliotecă, cu acces liber la raft, două săli multifuncţionale şi de conferinţe, cu capacitatea de 50 de locuri fiecare, şi mai multe zone de alimentaţie publică cu bar şi cafenea. Foyerul sălii de spectacol se va desfăşura pe o suprafaţă de 450 mp, iar transportul vizitatorilor la etajele superioare se va face cu liftul.

Click pe imagine pentru a mări


Efecte speciale cu fum şi ceaţă

Noua clădire va beneficia de instalaţie de control acces şi antifurt, internet wireless, iar ecranul cinematografului va fi acţionat electric. În plus, spectatorii vor avea parte de efecte speciale cu fum şi ceaţă, plus un sistem surround de sonorizare în plafon şi pereţi. Sălile de conferinţe vor fi şi ele de ultimă generaţie, în dotări fiind incluse sisteme audio cu căşti wireless. Pereţii amovibili (mişcători) vor permite organizatorilor să dimensioneze sălile în funcţie de necesităţile clienţilor astfel încât, la spectacolele de mare anvergură, să poată fi suplimentat numărul de locuri.

Conform studiului de fezabilitate, noua clădire va avea un regim de înălţime de cinci niveluri şi se va desfăşura sub formă trapezoidală. B365.ro vă prezintă mai jos funcţiunile complete ale noului centru cultural din Sectorul 6.

Subsol (789 mp): spaţii tehnice şi adăpost de apărare civilă

Parter (926 mp): sală de spectacole, scenă, foyer, punct de informare, casă de bilete, cafenea/bar

Etajul I (300 mp): foyer, cafenea, spaţii şi anexe destinate actorilor

Etajul II (534 mp): săli de prezentare/conferinţe, foyer, cabină de proiecţie, balconul sălii de spectacol

Etajul III (802 mp): bibliotecă, foyer, săli multifuncţionale, săli de repetiţie

Etajul III tehnic (283 mp): birouri administrative şi secretariat

Click pe imagine pentru a mări

Grupul de Iniţiativă Civică „Favorit” a militat pentru salvarea fostului cinematograf

Fostul Cinematograf „Favorit” a fost preluat de Primăria Sectorului 6, în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, de la RADEF (Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor), printr-un contract de comodat încheiat pe o perioadă de şase ani. După aproape patru decenii de activitate, timp în care clădirea celui de-al doilea cinematograf din Bucureşti, după „Patria”, nu a mai fost deloc renovată, imobilul a ajuns pe mâna hoţilor şi a boschetarilor, de jur împrejurul acestuia emanând un miros greoi de urină.

Locul scaunelor de pluş roşu şi linoleumului din anii ’70 de la Cinematograful „Favorit” a fost luat între timp de pereţi sparţi şi mânjiţi cu grafitti. Cu aceste probleme aşternute în scris pe hârtie, cât şi în zeci de imagini, mai mulţi locuitorii din zona Drumul Taberei-Favorit au ajuns la primarul Cristian Poteraş. La ultimele două şedinţe de Consiliu Local Sector 6, o parte din membrii Grupului de Iniţiativă Civică (GIC) Favorit, l-au acuzat pe edil că le ascunde obiectivele administraţiei locale în legătură cu clădirea cinematografului şi suspectându-l că intenţionează să o dărâme şi să ridice în loc un mall.

Irina Neguţ, o elevă de numai 13 ani, dar una dintre cele mai vehemente apărătoare a „Favoritului”, chiar i-a înmânat primarului Poteraş la şedinţa de la sfârşitul lunii mai 2011, o listă cu o mie de semnături şi zeci de mesaje de la cetăţeni în care aceştia cereau ca fostul cinematograf să fie transformat într-un spaţiu cultural şi recreativ. Edilul a promis atunci GIC că va oferi informaţii complete privind destinaţia finală a construcţiei şi, ulterior, a publicat în holul primăriei instantaneele surprinse de membrii GIC Favorit în zona cinematografului şi nu numai. Expoziţia de fotografie „Am deschis ochii pentru Favorit” se află şi acum la intrarea în sediul administrativ al Primăriei Sectorului 6. Ioana Popa, membră a Grupului de Iniţiativă „Favorit” a publicat chiar şi un filmuleţ cu realităţile din jurul fostului cinematograf.

Am deschis ochii pentru Favorit from Ioana Popa on Vimeo.

Proiectul Centrului Cultural European Favorit este supus dezbaterii publice, miercuri – 3 august 2011, începând cu ora 10.00, la sediul Primăriei Sectorului 6. Pe lângă oficiali ai administraţiei locale, la dezbatere vor fi prezenţi atât proiectantul obiectivului de investiţii, reprezentanţi ai Fundaţiei Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe, ai Grupului Civic Iniţiativa Favorit şi cei ai Grupului de iniţiativă Calatis Drumul Taberei.

La sfârşitul lunii trecute, proiectul de hotărâre de Consiliu Local Sector 6 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici de realizarea a Centrului Favorit a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei pe motiv că nu a fost supus dezbaterii publice.

Cookies