SF. DUMITRU. Tradiții și obiceiuri ciudate de SF. DUMITRU

de:
26 oct. 2015
6 afișări
SF. DUMITRU. Tradiții și obiceiuri ciudate de SF. DUMITRU

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SF. DUMITRU. De SF. DUMITRU zeci de localnici din Pietrari, judetul Dambovita, au urcat pe dealul de la marginea satului, unde a fost aprins Focul lui Sumedru. Traditia spune ca in valvataie trebuie arse resturile vegetale pentru ca oamenii sa aiba parte de belsug si bucurie in anul care vine.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SF. DUMITRU. Tot traditia spune ca si masa trebuie sa fie imbelsugata, asa ca gospodinele au trudit toata ziua. Au fost pregatite peste o mie de sarmale, suficiente pentru un sat intreg.

Obiceiul, sarbatorit in ajun de Sfantul Dumitru, este raspandit in mai multe zone ale tarii, scrie stirileprotv.ro. 

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SF. DUMITRU. Superstitiosi, unii oameni pleaca acasa cu carbuni din Focul lui Sumedru, in speranta ca vor avea parte de prosperitate. Despre cei care nici macar nu merg sa-l vada se spune ca vor avea o iarna grea si un an fara roade.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SF. DUMITRU. Focul are rol purificator si protector, aparand impotriva relelor, necazurilor si tinand la distanta fiarele codrilor. In satul romanesc se crede totodata ca si mortii vin sa se incalzeasca la aceste focuri. In acelasi timp, focul este menit sa apere copiii care dantuiesc in jurul lui sau sar peste el cand vapaia se domoleste.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SF. DUMITRU. Cei tineri sar peste foc, chiuie si joaca, in speranta ca se vor casatori in curand.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SF. DUMITRU. In gospodariile autohtone, femeile au datoria de a imparti copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi, iar in biserici se tin slujbe speciale si se impart merinde.

Cookies