Sex, drugs & rock’n’roll

10 sept. 2021
435 Afișari
Sex, drugs & rock'n'roll

Parafrazând un cântec celebru în anii 80, adică perioada în care este plasată acțiunea ultimei producții dramaturgice a Centrului Cultural Lumina (umbrela instituțională a „Trupei Fără Nume” coagulată în ultimii 10 ani în jurul regizorului Victor Ioan Frunză), un posibil motto al spectacolului ar putea fi: „Tinerețea noastră unde e, tinerețea noastră ce-ați făcut cu ea?”. 

Răspunsul, pe puncte, în cele ce urmează:

  1. Traducerea lui George Costin este impecabilă, făcând să sune foarte cool – în accepțiunea actuală și locală a termenului – niște replici scrise peste ocean, cu mai bine de trei decenii în urmă.
  2. Plasată sub motto-ul „O poverste despre sfârșitul copilăriei”, piesa este CU, DESPRE, dar mai ales PENTRU adolescenți. Desigur, pubicul matur nu este sub nicio formă exclus, dar dată fiind inapetența tinerilor pentru texte despre ei, în care de obicei nu se regăsesc, în cazul de față avem parte de o binevenită excepție.
  3. Alexandru Pavel face un rol fabulos, cu un monolog de mare intensitate emoțională pe care îl intepretează dintr-o poziție extrem de incomodă – culcat pe spate, pe podea.
  4. Tudor Cucu-Dumitrescu confirmă, încă o dată, că e pe cale să devină un mare actor, DAR și că poate cânta foarte, foarte bine. Desigur, live, iar de data asta – doar cu vocea și chitara.
  5. Ana Crețu nu mai e de mult o surpriză plăcută. Sau e, dacă vreți, surprinzător cum reușește să confirme, la fiecare spectacol (deci și acesta), așteptările din ce în ce mai mari pe care le avem de la ea.
  6. Adriana Grand reușește din nou un decor spectaculos, care „joacă” activ în piesă, în condițiile unui buget minimal, ce tinde asimptotic la zero.
  7. În ce-l privește pe Victor Ioan Frunză, a făcut ceea ce știe (doar) el să facă de ani buni. Tot ce atinge cu harul său se transformă în aur. Este și cazul piesei lui Lonergan (îl știți sigur, el a făcut „Manchester by the sea”, o bijuterie de film, și a scris pentru „Gangs of New York”, altă cpodoperă), altminteri jucată în toată lumea, inclusiv pe Broadway.

#cronicardupăureche

P.S. În ciuda aparențelor, în timpul spectacolului NU se consumă substanțe halucinogene sau nocive.
P.P.S. Se joacă sâmbătă și duminică (11-12 sept), iar biletele se dau ca pâinea caldă!

Tinerețea Noastră
de Kenneth Lonergan

O producție a Centrului Cultural Lumina

Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză
Scenografie și costume: Adriana Grand
Distribuția: Ana Crețu, Alexandru Pavel, Tudor Cucu-Dumitrescu
Durata: 2h30, inclusiv pauza
Bilete: https://www.bilet.ro/eveniment/tineretea-noastra-8981-27604

Nota b365.ro: După ce se duce la teatru, #cronicardupăureche trece pe la noi, după cum se poate vedea și mai jos:

Cookies