ARHIVA B365

Sesiune parlamentară extraordinară pentru noul COD FISCAL, luni

NOUL COD FISCAL. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că toate partidele au ajuns la un consens pentru scăderea TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016. Celelalte măsuri de relaxare fiscală, printre care eliminarea taxei pe stâlp şi a supraaccizei pe carburanţi, a fost amânată pentru 2017.

„Toate partidele au căzut de acord să scădem TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016. Urmând ca celelalte măsuri de relaxare fiscală să fie luate din 2017, când va scădea din nou TVA, la 19%. Trebuie mai întâi să vedem efectele acestor prime scăderi”, a declarat Teodorovici la ieşirea de la dezbateri, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii partidelor parlamentare au convenit, joi, la Parlament, ca TVA să fie de 20% de la 1 ianuarie 2016. Una dintre condiţiile puse de PNL a fost aceea că, odată cu reducerea TVA, să nu fie eliminată supra-acciza la carburanti.

NOUL COD FISCAL. Teodorovici a arătat, însă, că ţinta de deficit bugetar de 1,2% nu va putea fi atinsă nici acum. ‘Cifrele de astăzi, în urma discuţiei pe cele două măsuri, sunt aproximative, undeva la 0,5 – 0,6% este reducerea deficitului estimat de noi iniţial, adică în jurul cifrei de 2%. (…) Deci, nu ne vom încadra în acea ţintă de 1,2% impactul fiscal’, a explicat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a mai spus că în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii partidelor politice s-a solicitat ca Guvernul să facă trimestrial în Parlament o informare cu privire la modul în care se realizează execuţia bugetară, astfel încât parlamentarii să ştie exact că ţinta de deficit este respectată.

NOUL COD FISCAL. Potrivit lui Teodorovici, aceste modificări vor fi discutate şi cu partenerii internaţionali.

Codul fiscal a fost trimis de preşedintele Klaus Iohannis la Parlament pentru reexaminare.

‘Subiectul şedinţei Biroului permanent al Senatului s-a axat pe discutarea cererii de reexaminare a Codului fiscal, formulată de preşedintele României, şi am hotărât ca această solicitare să fie trimisă comisiilor de specialitate iar luni, la ora 15,00, vom avea plenul sesiunii extraordinare, care va dezbate şi va adopta, prin vot, o hotărâre în legătură cu cererea de reexaminare a preşedintelui’, a declarat Tăriceanu, la finalul şedinţei Biroului permanent al Senatului de joi.

Acesta a ţinut să precizeze faptul că, în opinia sa, solicitarea şefului statului cu privire la Codul fiscal pune Senatul într-o ‘situaţie inedită’ fiindcă, în cererea de reexaminare, Iohannis nu a indicat articolele din Cod care ar trebui revizuite în Parlament, scrie Agerpres.

NOUL COD FISCAL. ‘Suntem într-o situaţie inedită din punct de vedere procedural pentru că, în mod normal, solicitările preşedintelui trebuie să fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care preşedintele le consideră a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul. Cererea preşedintelui este, de fapt, o scrisoare adresată Parlamentului şi sigur că va trebui să vedem care este soluţia juridică la această problemă. De altfel, am şi cerut punctul de vedere al experţilor jurişti de la Senat, de la Departamentul legislativ, pentru a avea o imagine mai clară asupra modului în care trebuie să procedăm’, a spus acesta.

Preşedintele Senatului a ţinut să explice faptul că parlamentarii nu vor putea aduce, în comisiile parlamentare de specialitate, amendamente Codului fiscal, fiind vorba de o cerere de reexaminare.

‘Nu avem decât două variante – adoptăm Codul fiscal aşa cum a fost el deja adoptat de Parlament şi, practic, respingem cererea de reexaminare, ori discutăm, dar nu avem ce să discutăm concret pentru că preşedintele nu ne-a dat în scrisoare punctele exacte pe care ar vrea să le reconsidere Parlamentului şi nu există în Regulament procedura introducerii unor amendamente de către parlamentari. (…) Chiar dacă preşedintele ar fi indicat (articolele – n.r.), în faza aceasta nu sunt admise amendamente din partea parlamentarilor. Ceea ce se discută în cazul unei cereri de reexaminare este solicitarea formulată de preşedinte’, a mai spus Tăriceanu.

NOUL COD FISCAL. Întrebat dacă intenţionează să îi transmită o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis pentru a-i comunica faptul că, în cererea de reexaminare, nu au fost indicate concret articolele din lege care trebuie modificate şi că Regulamentul nu stipulată o procedură de urmat, Tăriceanu a replicat că nu se preocupă de această situaţie fiindcă preşedintele Klaus Iohannis nu l-a solicitat în acest sens.

NOUL COD FISCAL. Tăriceanu a mai precizat că luni, la ora 10,00, se încheie termenul pe care comisiile de specialitate îl au pentru a depune raportul.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button